Kvinnan fick relativt snabbt vård men dog på sjukhus.
Kvinnan fick relativt snabbt vård men dog på sjukhus.

Efter att en man i maj ringt till SOS Alarm och berättat att han huggit en kvinna i huvudet med en yxa bad SOS att polispatrull skulle gå in först. Polisen hade dock ingen ledig patrull. ”Då får hon ju dö då, i så fall”, sa polisens operatör till SOS, rapporterar Aftonbladet.

Klockan 19 på kvällen den 21 maj fick SOS Alarm ett samtal från en man som ringde och berättade att han slagit en kvinna i huvudet och att kvinnan blödde kraftigt. Någon polispatrull fanns dock inte att skicka, så ambulansen uppmanades att åka själva till platsen trots att gärningsmannen var kvar, rapporterar Aftonbladet.

LÄS MER: Ambulansen dröjde – ung kvinna dog

SOS Alarm påpekade att polis i en sådan situation bör gå in först. Men polis menade att detta inte var möjligt, och att ambulanspersonalen själv kunde ringa mannen för att få en uppfattning om händelsen.

– Nej, men då får hon ju dö då, i så fall. Han är lugn och sansad säger hon som pratar med honom. Men jag menar vi kan ju inte ha en polispatrull i varenda hörn för att ambulansen ska ha hjälp heller. Tyvärr.

Väl på plats var mannen inte aggressiv utan höll sig i bakgrunden, så kvinnan kunde lastas och hämtas av ambulanshelikopter. Kvinnan fick relativt snabbt vård men dog på sjukhus. Polis kom först senare till brottsplatsen.

SOS Alarm kom i samband med händelsen att göra en avvikelserapport om det olämpliga i hur polisoperatören uttryckte sig.

– Det är inte något som är korrekt hanterat utifrån vår sida, säger Henrik Dahlström, chef för polisens ledningscentral i region Bergslagen, till Aftonbladet.

Åtal mot den 36-åriga mannen, som ska ha dödat kvinnan ”genom att tilldela henne ett flertal hugg i huvudet med en yxa”, väcktes den 13 oktober. Han har erkänt att han dödat kvinnan, vars mamma han under ett antal år haft en relation med. Men något tydligt motiv har inte kommit fram utöver att han ”inte kommit överens” med henne. Rättegången är planerad till den 17 samt 21 november, och mannen genomgår nu en rättspsykiatrisk undersökning.

LÄS MER: Ambulansen fick fel adress – mannen avled

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mord