Polisen satser mindre på Järvaveckan i år och förväntar sig en lugn vecka.
Polisen satser mindre på Järvaveckan i år och förväntar sig en lugn vecka.

För andra året i rad började under lördagen årets politikervecka i Järva. Trots att arrangemanget vuxit väljer polisen att satsa mindre på Järvaveckan i år.

På lördagen var det första dagen för årets politikervecka i Järva. Arrangemanget blivit betydligt större än förra året, vilket märks både på antalet besökare och antalet utställare.

Trots det väljer polisen att satsa mindre på Järvaveckan i år.

Emil Juhlin är regional insatsledare hos polisen och befinner sig plats under Järvaveckans första dag.

– Det är första dagen, men det märks att det är mer besökare än förra året, men det kan ju bero på att det är valår och att arrangemanget blivit större. Människor kan ha fått ett ökat intresse för veckan, säger han.

Emil Juhlin, regional insatsledare vid polisen, förväntar sig en bra vecka där olika åsikter får komma till tals utan polisens ingripande. Foto: Annica Ögren

Han berättar om polisens arbete kring Järvaveckan i år.

– Vi har en aningen mindre satsning i år, det beror på att vi inte riktigt visste vad vi hade att vänta förra året eftersom det var Järveckans första. Nu vet vi mer vad har att vänta och har kunnat planera inför det.

Ser ingen eventuell hotbild

Hela förra årets politikervecka i Järva gick lugnt till förutom under Sverigedemokraternas partiledartal då en grupp personer började manifestera med banderoller och uppträda störande.

– Även om de uppträdde störande så gick det relativt lugnt till, säger Juhlin.

Juhlin berättar att polisen inte ser att det finns någon eventuell hotbild mot politikerveckan. Samtidigt, berättar han, att polisen klassar arbetet kring veckan som en ”särskild insats”, vilket innebär att de samarbetar med många civila poliser och lokala områdespoliser som visar närvaro under veckan. Allt för att skapa en trygg känsla för besökarna och utställare.

”Vill inte behöva ingripa”

Vad förväntar du dig av veckan?

– Jag förväntar mig en bra vecka. Det ska kännas tryggt att polisen är här och det ska kännas tryggt för besökarna att ha varit här när de går hem, säger Juhlin och fortsätter:

– Vi vill ju helst kunna undvika att ingripa i situationer så länge som det är tankar och åsikter som får utrymme, även om det kan bli starka sådana, men det är det som är demokrati. Men givetvis kommer vi ingripa om det går så långt att ett brott begås.

Håkan Leiborn är en av de poliser som kommit till Järva för att särskilt arbeta under politikerveckan. Vanligtvis arbetar han som gruppchef och ingripande polis inom lokalpolisen i Stockholm syd. Han berättar om sin syn på polisens arbete under veckan.

– I dag ser vi till att alla får uttrycka sin åsikt. Det är ett annorlunda jobb eftersom det är en särskild insats från polisens sida, men det känns tryggt att vi är här och vi hoppas att veckan blir lugn. Det är även ett tillfälle för oss att visa att vi står upp för alla och inte tar parti för någon, säger Leiborn.

Håkan Leiborn är en av poliserna som finns på plats under veckan på Spånga IP. Foto: Annica Ögren
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Järvaveckan