Bild tagen av mobiltjuven på sig själv.
Bild tagen av mobiltjuven på sig själv.

I flera månader har polisen matats med bevis mot de misstänkta mobiltjuvarna som filmat sig själva. Bland annat har de fått id-uppgifter, foton på stöldgods och adresser där ligan vistats – utan att agera. "Man kan ju bara föreställa sig hur många nattliga mobilstölder som hade kunnat undvikas", säger ett av ligans offer.

Mobiltjuven har raddat upp pengar och mobiler, förmodat stöldgods.

Efter det att videon på de misstänkta mobiltjuvarna som filmar sig själva lades upp på Facebook i måndags har det mer eller mindre rått lynchstämning på nätet.

”Klipp av händerna på packet och skicka hem dom!”, skriver en. ”Vilka jävla parasiter! Borde utrotas”, skriver en annan.

Nu kan Metro berätta att polisen känt till ligan en längre tid – utan att göra någonting.

I cirka två månaders tid har polisen matats med information som id-uppgifter, adresser och bilder på flera av de utpekade tjuvarna men trots det valt att inte agera.

– Jag har gett dem en färdig utredning i knät men de har inte velat göra någonting. Man kan ju bara föreställa sig hur många nattliga mobilstölder som hade kunnat undvikas, säger ett av ligans offer som vill vara anonym.

►Tjuvarna filmade sig själva

Precis som flera andra drabbade Metro pratat med blev han bestulen på sin mobiltelefon av de utpekade männen utanför en Seveneleven-butik i centrala Stockholm efter en utekväll. Några dagar senare började det plinga till i hans Dropbox – en molntjänst på nätet – varpå bilder på bland annat mobiltelefoner och kontanter dök upp på skärmen.

– Det var uppenbart att det var stöldgods och att de varit ute på turné, säger mannen.

►Johan, 21, kände också igen personen på filmen

Uppdateringarna från den stulna telefonen fortsatte.

Bilderna – som Metro tagit del av – visar bland annat kontanter, mobiltelefoner, id-kort, selfies, poseringar och gruppbilder.  Allt lämnades till polisen. Men efter att responsen uteblivit valde han att ta saken i egna händer.

– Jag kunde följa deras liv på Dropbox. Jag visste hur de rörde sig, vilka de umgicks med, var de bodde och när de köpt nya kläder. Så jag letade upp dem utan att göra någon stor grej av det. Allt jag ville var att få tillbaks min telefon, säger han.

Han fick en chock när han blev tipsad av sin chef om tjuvarnas video på nätet.

– Jag kände igen flera av dem på en gång och en av dem höll också i min telefon. Men jag blev även illa till mods över alla kommentarer. Egentligen handlar det om barn som behöver hjälp innan de råkar riktigt illa ut, och det borde vara myndigheternas och polisens ansvar att se till att det inte händer, säger han.

Enligt Lars Byström, Stockholmspolisens presstalesman, pågår en utredning i ärendet men hur det kommer att hanteras är ännu oklart.

– Det är självklart beklagligt om folk tycker att vi inte gör ett bra jobb. Vi försöker göra ett bra jobb, men sen kanske målsägaren i det här fallet inte tycker det. Och det är jättetråkigt, säger han.

GW: Rättssamhället vittrar sönder

Leif GW Persson har länge kritiserat polisens hantering av de så kallade mängdbrotten. Enligt honom är det ett allt vanligare scenario att de som drabbas gör sina egna utredningar men att polisen ändå väljer att lägga ned.

– Det är inte unikt, det händer hela tiden. Det händer varje dag flera gånger. Och jag tycker att det börjar bli lite tjatigt faktiskt, säger han.

Enligt Leif GW Persson handlar det i första hand inte om oförmåga eller resursbrist.

– Det är en ovilja också. Jag tror att den här utvecklingen fortsätter hela tiden i samma riktning. I dag trotsar det det mesta utav vanligt förstånd. Det verkar inte som att man riktigt bryr sig heller, säger han.

Förutom juridiska påföljder tror han att det även krävs en kraftig attitydförändring inom kåren.

–  Det är en mycket sorglig situation. Det är sådant här som gör att ett rättssamhälle luckras upp, det vittrar sönder inifrån och att folk börjar leta efter alternativ.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset