Polisen kritiseras av Riksrevisionen för bristande redovisning. Arkivbild.
Polisen kritiseras av Riksrevisionen för bristande redovisning. Arkivbild.

Polisen berättade inte i sin årsredovisning att myndigheten klarar upp allt färre brott. Riksrevisionen är kritisk i en granskningsrapport, där polismyndighetens bedömning av brottsutredningsverksamheten kallas "onyanserad", skriver Dagens Nyheter.

I årsredovisningen skriver polisen att resultatet för utredningsverksamheten har varit oförändrad. Enligt Riksrevisionen beror det konstaterandet på att polisen tar fram statistiken på ett nytt sätt. När Riksrevisionen i gjorde egna beräkningar visade det sig att brottsuppklarningen i stället minskat.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är kritisk.

– Man påstår att utredningsresultaten är oförändrade. I själva verket har de minskat. Myndigheten använder sig uppenbarligen av dubbel bokföring och redovisar överdrivet optimistiska siffror, säger hon till tidningen.

Polismyndigheten har avböjt att kommentera Riksrevisionens kritik direkt till DN, men hänvisar tidningen till ett svar som lämnades till Riksrevisionen i juni. Där står det att polisen har följt de lagliga krav och regleringsbrev som finns, men att man ska utveckla och nyansera sin redovisning framöver.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset