Den tillfälliga moskén i Växjö.
Den tillfälliga moskén i Växjö.

Från och med den 8 maj 2018 till den 7 maj 2019 tillåts Stiftelsen Växjö muslimer att få sända böneutrop via högtalare varje fredag mellan klockan 13:00 och 13:03.

Polisen har tidigare inte beviljat önskan om att få sända böneutrop, men debatten om de högtalarutsända böneutropen har blossat upp på senare tid, rapporterar Aftonbladet.

Stiftelsen Växjö muslimer har gjort en ansökan om detta som polisen nu har tagit beslut om, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen, till Aftonbladet.

LÄS MER: Ebba Busch Thor: ”Vi är emot böneutrop”

Stiftelsen Växjö muslimer ansökte redan i februari om att få ha böneutrop en gång i veckan, vilket skapade många reaktioner. Kommunalrådet Anna Tenje (M) menade att böneutropet skulle öka polariseringen i staden.

LÄS MER: Ja till böneutrop i Fittja

För att få sända sina böneutrop via högtalare måste Stiftelsen Växjö muslimer följa de riktlinjer polisen har satt upp. Ljudnivån får inte vara högre än 45 decibel inomhus i de skolor och bostäder som finns i närheten.

LÄS MER: Debatt: Luf: Staten ska inte bekämpa religion

Ljudnivån för heller inte överstiga 110 decibel i de närliggande förskolornas utemiljö. Moskéns högtalare måste också riktas på ett specifikt sätt. Mellan klockan 13:00 och 13:03 under sommartid kommer böneutropen att sändas och en timma tidigare under vintertid.

Polisens pressmeddelande:

Polismyndighetens bedömning av ärendet har gjorts med stöd av ordningslagen samt Växjö kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter. Andra synpunkter och intressen, såsom högtalarutsändningens innehåll, har inte beaktats då polismyndigheten ska iaktta principen om åsiktsmässig neutralitet. Enbart spridningen som sådan, det vill säga att böneutropen sker genom högtalarutsändning, har därför varit föremål för prövning.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset