Många tjuvar slipar bort ramnumret. Därför kan det vara en fördel att märka den på egen hand.
Många tjuvar slipar bort ramnumret. Därför kan det vara en fördel att märka den på egen hand.

På sommaren kommer cyklarna fram – även tjuvarna. Så här gör du för att öka dina chanser att få tillbaka hojen. – Var petig med detaljer, säger Rolf Edin, kriminalinspektör på citypolisen i Stockholm.

Sedan 2010 har cykelstölderna ökat med 17 procent, vilket innebär 10 000 stulna cyklar om året. Och på sommaren blir det fler.

Om polisen har hittat din cykel måste du kunna bevisa att det är din för att få tillbaka den. I de flesta fall är cykelns ramnummer det enda som gör den unik.

– Den gör det möjligt för oss att söka i registret över cykelägare, men många skriver inte upp numret och köper dessutom begagnade cyklar vars ramnummer inte är intakt vilket gör det svårare för oss att matcha, säger Rolf Edin, kriminalinspektör på citypolisen i Stockholm.

LÄS MER: Kristoffer fann sin stulna cykel på nätet – stämde träff med säljaren

Har man inte koll på sitt ramnummer behöver det dock inte betyda att det är kört.

– Cykeln kan ibland identifieras på småsaker. Du kanske har bytt sadel till en ny eller så kanske cykeln har skador och märken som som kännetecknar just din cykel, säger Rolf Edin.

Många tjuvar slipar även bort ramnumret. Därför kan det vara en fördel att märka den på egen hand.

– Man kan stansa in ramen eller märka den med en märkpistol på ställen som inte är iögonfallande, till exempel under sadeln, säger Rolf Edin.

Köper man en begagnad cykel på nätet är du skyldig att se till att du får ett kvitto, annars kan man bli misstänkt för häleri. Kan du inte bevisa att du köpt den, återgår cykeln till den rättmätiga ägaren ifall brottet klaras upp.

– Begär också alltid att få se originalkvitto och avstå från köp om ramnumret verkar manipulerat, säger Rolf Edin.

LÄS MER: Cykeltjuven tipsar: Så skyddar du din hoj från stöld

Ser du din stulna cykel på stan har du inte heller rätt att ta tillbaka den.

– Det är ett brott eftersom cykeln kanske haft olika ägare som köpt cykeln med kvitto i god tro. I stället ska du ringa polisen som får beslagta cykeln och utreda förhållandet.

För att skydda dig mot cykelstölderna i sommar rekommenderar Rolf alla att använder dubbla lås, dels ett fast lås som är monterat på cykeln och ett lås med en kedja som är fäst i ett fast objekt.

– Köper man en cykel för 8 000 kronor kan det också vara värt att investera en extra slant i ett bra lås.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott