När man ser blåljus i backspegeln är det viktigt att ta det lugnt.
När man ser blåljus i backspegeln är det viktigt att ta det lugnt.

Det kan handla om liv eller död när det är blåljus på ett räddningsfordon. Polisen släpper nu en ny film som förklarar hur man ska tänka i trafiken för att låta utryckningsbilarna komma förbi så smidigt som möjligt.

Att inte stressa upp sig och tydligt blinka för att visa var man vill är två tips som polisen informerar om i sin nya film. När man ser ett utryckningsfordon som har sina blåljus påslagna är det viktigt att man behåller lugnet, säger de.

►LÄS MER: Bilförare använde blåljus – för att slippa köer

Det viktigaste är att fordonet med blåljus får komma fram snabbt och på ett säkert sätt. Som medtrafikant så kan man underlätta genom att bland annat ta det lugnt, inte få panik och vill man stanna eller åka åt sidan är det viktigt att blinka åt det håll man kör.

Vi delar vägarna tillsammans med er och ibland har vi bråttom och behöver komma fram snabbt. När polisens bilar och andra utryckningsfordon närmar sig i backspegeln är det lätt att bli stressad. Ta det lugnt och stressa inte upp dig. I den här filmen förklarar vi hur du ska göra när polisen påkallar fri väg med blåljus och sirener. Dela gärna filmen för att sprida kunskapen – så minskar vi risken för trafikolyckor och möjliggör för fler att få hjälp.Tack för hjälpen!Mer om polisen i trafiken: https://polisen.se/Lagar-och-regler/Trafik-och-fordon/Regler-for-Polisen-i-trafiken/

Posted by Polisen on Monday, April 4, 2016
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset