En viss typ av bedrägerier blir vanligare på sommaren.
En viss typ av bedrägerier blir vanligare på sommaren.

Semestermånaderna är snart här, med dem kommer också sommarbedragarna. Polisen tipsar om hur du kan skydda dig.

I samband med att folk går på semester vaknar sommarbedragarna till liv. Det finns flera vanliga bedrägerier som varje sommar lurar semesterfirare.

Polisens bedrägeriavdelning har därför gått ut med en varning och listar de bästa sätten att skydda sig mot sommarbedragarna.

Biljettbedrägerier

Det kan vara lockande att få de där biljetterna lite billigare på olika säljsajter. Andrahandsmarknaden är dock inte alltid rumsren.

– Det är inte svårt att köpa en biljett, kopiera upp och sälja till tio olika personer. Jag skulle vilja träffa personen innan jag skulle köpa en sådan biljett, kanske kolla ID-handling till och med, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Om du har köpt flera biljetter kan du kontrollera att biljettnumret skiljer sig åt. Var nästan överdrivet misstänksam.

Ficktjuvar under shoppingturen

När du strosar omkring och känner lugnet kan ficktjuvar och bedragare slå till. Ett vanligt tillvägagångssätt är att de först står bakom dig i en kö för att smygkolla vad du har för pinkod, sedan följer de efter dig och stjäl kontokortet.

– Håll alltid handen för när du slår in pinkoden, utan koden är det inte intressant för dem. Och ha kortet på ett sådant sätt att inte någon kan stjäla det, släng inte handväskan slappt över axeln, säger polisen Jan Olsson.

Bluffuthyrare av boende

Många kollar efter semesterboendet på internet. När du ska boka stugor, lägenheter eller husbilar gäller det att vara på sin vakt.

– Om du ska du hyra en lägenhet i en annan stad, slå då fram vem som äger den. Ring upp personen och fråga om han eller hon hyr ut lägenheten, säger Jan Olsson.

Finns det bara en bild på det som ska hyras ut kan du be uthyraren att skicka fler bilder. Om något låter för bra för att vara sant så är det troligen det. Gör helst en koll för mycket av företaget eller personen som hyr ut objektet.

Att använda bankkort utomlands

Det tar inte länge för bedragaren att tömma ditt bankkonto om de kommer över dina kortuppgifter. Vissa länder har inte pin- och chipverifiering.

– Då räcker det med kortinformationen för att tillverka ett plastkort som kostar några ören att köpa in. De går och tömmer kontot med det nya kortet, säger Jan Olsson.

Tänk därför på hur du hanterar dina tillgångar. Ha inte för mycket pengar på kortkontot, fyll i stället på med mindre summor.

LÄS MER: Ex-kriminell: Jag tömmer ditt konto på 90 sekunder

LÄS MER: Polisens varning: Öppna inte bilagan i det här mejlet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset