Som en av få poliser med afghanskt urpsrung ville Mustafa Panshiri göra allt för ensamkommande ungdomar. Tack vare hjälp från NyföretagarCentrum kunde han satsa heltid på det. –  Jag tyckte att jag kunde göra en skillnad, säger prisbelönta föreläsaren.

Den 9-10 februari äger Bazaren rum på Kulturhuset i Stockholm. Här samlas drygt 80 arbetsgivare, utbildningssamordnare och starta eget-rådgivare under samma tak. Går du och funderar på att bli egenföretagare, är ett besök verkligen att rekommendera. Här kan du få svar på alla dina frågor och få ovärderlig hjälp som sparar dig både tid och energi. Bland utställarna hittas NyföretagarCentrum, en organisation som hjälper entreprenörer och nystartade företag.

Vill göra skillnad

En av dem som fått hjälp av NyföretagarCentrum är Mustafa Panshiri som idag försörjer sig på sin egna verksamhet. Som en av få poliser i Sverige med Afghanskt ursprung ville han göra skillnad för de omkring 35 000 ensamkommande flyktingungdomar som under 2015 kom till Sverige från Afghanistan.

– Jag kom till Sverige som elvaåring. Jag tyckte att jag kunde göra en skillnad för ungdomarna. Träffa dem och informera om vad det innebär att leva i ett demokratiskt land, berättar Mustafa Panshiri.

Via sin sambo fick han nys om NyföretagarCentrum och vände sig dit för att få hjälp. Där fick han en mentor som hjälpte till med bokföring och med att utforma en plan för verksamheten. Grundtanken var att komma ut och föreläsa för ungdomarna om det svenska samhället och hur det fungerar.

– I början var tanken att jag skulle vara polis och föreläsa en gång i veckan, men så

fick jag massor med jobb runt om i landet. Jag har idag hunnit besöka över 70 kommuner de senaste 7 månaderna. Jag träffar både ungdomarna och aktörer runt omkring, såsom gode män, socialsekreterare, boendepersonal och lärare, berättar han.

Därför ska du besöka Bazaren

Bazaren möter över 80 utställare cirka 10 000 besökare för att finna anställning, praktik, utbildningsplatser och stöd till egenföretagande.

Bazaren är öppen för alla. För just utrikesfödda och ungdomar ger mässan överlägset stora möjligheter att hitta den avgörande utbildningen, praktiken eller kontakten som kan leda till en anställning eller egen försörjning.

Bazaren pågår 9-10 februari på Kulturhuset mitt på Sergels torg i Stockholm.

▶︎ LÄS MER

Hårt jobb att vara egen
Mustafa Panshiri har aldrig sett sig själv som egenföretagare. Men han hade en idé som han trodde på och ville ge det ett försök. Och det gick väldigt bra. Sedan årsskiftet har han sagt upp sig från jobbet som polis för att under 2017 satsa heltid på företaget. Han har även vunnit pris som “Årets unga nyföretagare 2016”.

– Som egen företagare får man vara sin egen chef och bestämma själv. Samtidigt har man ett stort ansvar och måste tänka flera steg framåt. Om man tror att man kommer jobba mindre som egen, är man hyfsat fel ute. Du jobbar jämt, konstaterar Mustafa Panshiri.

Hade han fått göra något annorlunda, skulle det vara hur han hanterat bokföringen.

– Jag skulle inte ha bokfört själv. Tycker man att bokföring är tråkigt så ska man låta ett proffs sköta det. Fokusera istället på det du är bra på. Då kan du bli bättre på det och utvecklas inom området, råder han.

mustafapanshri2

Mustafa Panshiris 5 bästa tips för dig som vill starta eget:

  1. Var ditt egna fans. Tro på din idé. Om du inte gör det så gör ingen annan det.
  2. Prioritera rätt. Fokusera på det du är duktig på i ditt företag.
  3. Ta hjälp. Våga be om hjälp, exempelvis av NyföretagarCentrum, och tro inte att du kan göra allt på egen hand.
  4. Vad inte rädd för att begå misstag. Det är så du lär dig.
  5. Se framåt. Var alltid medveten om vad nästa steg är, vad gäller utvecklingen av företaget.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset