I juli 2010 sköts en fotbollsspelare och hans bror ihjäl på spelklubben Oasen i Ronna, Södertälje. Morden var en del av en konflikt mellan två kriminella gäng.
I juli 2010 sköts en fotbollsspelare och hans bror ihjäl på spelklubben Oasen i Ronna, Södertälje. Morden var en del av en konflikt mellan två kriminella gäng.

Södertäljepolisen har de senaste åren storsatsat mot gängkriminaliteten. Det har gett resultat. Samtidigt anses vissa stadsdelar ha omfattande problem. Därför förstärks Södertäljepolisen under hösten med ett 40-tal nya poliser.

Södertälje har under långa perioder haft stora problem med organiserad brottslighet. Omkring 2010 blossade en konflikt upp mellan X-team, en undergrupp till MC-gänget Bandidos och Södertäljenätverket, rapporterar Ekot.

Konflikten innebar en våldsspiral där flera personer mördades. Det här fick polisen i Södertälje att storsatsa mot den gängrelaterade kriminaliteten, vilket gav effekt. Sammanlagt dömdes 18 personer för inblandning i morden och andra typer av grov brottslighet.

– Om man jämför Södertälje med för några år sen då det fanns påtaglig problematik, inte minst med våldsbrott och konfrontationer mellan olika grupperingar, det var mer brott, det var otryggare då, det fanns större spelrum för de kriminella att utföra sina aktiviteter, kriminalitet på olika sätt, säger Peter Nylind, lokalpolisområdeschef i Södertälje till Ekot.

► LÄS MER: Nej, stenkastare slipper inte straff i Sverige

Vissa typer av grova brott har sedan dess minskat i Södertälje. Samtidigt är exempelvis rån och hot lika vanligt förekommande i dag som under 2010, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

I februari klassade NOA, polisens nationella operativa avdelning, 17 områden i Sverige som särskilt prioriterade. Bland dem fanns flera stadsdelar i Södertälje med. Därför har polisen lagt extra resurser på Södertälje, vilket bland annat innebär att polisstyrkan förstärks med ett 40-tal nya personer under hösten.

– Vi måste se resultat. Det är en målsättning att vår kraftsamling ska ge resultat. Det kommer inte ge resultat direkt utan det blir långsiktigt arbete. Vårt mål är att folk ska få mycket mer tillit till polisen, våra åtgärder och kontakten, och att vi också kan påverka genom att olika kriminella företeelser personer försvinner från de här områdena. Så, det måste ge resultat, det är verkligen vår målsättning, säger Peter Nylind till Ekot.

► LÄS MER: Mats har gett över hundra dödsbud: "Det värsta man kan göra som polis"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott