Polisen ska satsa på att slå ner mot den organiserade brottsligheten i Sverige. Detta ska ske genom satsningar på 14 bostadsområden i landet, skriver Polisen i ett pressmeddelande.

Under oktober förra året presenterade dåvarande Rikskriminalpolisen en genomgång som visade 55 områden i Sverige där kriminella nätverk har mycket makt och påverkan. Vid årsskiftet kommer nu en fördjupat rapporte som preciserar områdena ytterligare, det skriver polisen i ett pressmeddelanden. 

 
Den fördjupade rapporten visar 14 områden i landet som polisen nu kommer att lägga ett extra fokus på. Områden som är "kriminellt belastade, med en öppen narkotikahandel, synliga våldsyttringar och hög otrygghet hos de boende".

►LÄS MER: Nej, muslimska gäng har inte tagit över svenska bostadsområden

– De 14 områdena behöver alltså inte vara de områden i Sverige där det förekommer mest ”synlig” brottslighet som skjutningar och våldsyttringar. Men det är områden där vi måste förbättra livssituationen betydligt för de boende och hoppas kraftfullt ta ett steg i kampen mot den organiserade brottsligheten,  säger rikspolischefen Dan Eliasson i pressmeddelandet.
 
De 14 områden polisen specifikt pekat ut är Ronna/Geneta/Lina, Tensta/Rinkeby, Husby och Hallunda/Norsborg i Stockholms län; Rosengård, Södra Sofielund och Araby i Region Syd; Vivalla i Örebro samt Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet i Göteborgsområdet. 

► LÄS MER: Nej, polisen tjänar inte 2000 kronor mer än flyktingar
 
Områdena kommer bland annat att få speciella områdespoliser som ska arbeta långsiktigt, brottsförebyggande och trygghetsskapande i samarbete med kommunerna och myndigheterna.
 
Det myndighetsgemensamma arbetet mot grov organiserad brottslighet kommer att breddas så att myndigheterna kan rikta speciella insatser mot de 14 områdena polisen pekat ut som extra otrygga.

► LÄS MER:  Scott Goodwin: Det här är slutet för mig som "Facebook-polisen" 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott