Skånepolisen anklagar ”våldsverkare” bland motdemonstranter för att ha kastat ammoniak och ”stora gatstenar”. Men det stämmer inte, säger journalister, ambulanspersonal och andra ögonvittnen på platsen. Nu erkänner polischefen själv att polisen spritt en felaktig bild.

TT

Ridande polis attackerade motdemonstranter under Svenskarnas partis torgmöte i Malmö. 

När nazistiska Svenskarnas parti höll torgmöte i Limhamn i lördags deltog tusentals i en motdemonstration, som attackerades av ridande polis, och flera personer blev omkullridna av polisen. Polisens anklagelser mot demonstranterna i Limhamn är allvarliga. ”Återigen använder vi polisrytteriet för att skingra våldsverkarna som i detta skede kastar stora gatstenar och ammoniak i stor omfattning mot polis,” skriver man om lördagens polisinsats.

Men enligt de som var på plats är det här fel. ”Ingen av uppgifterna stämmer med verkligheten”, skriver Skånska Dagbladets reporter Dag Ankersen, som var en av många journalister på plats under demonstrationen. Under rubriken ”Polisens lögner om demonstranternas våld” målas en helt annan bild upp. 

– Jag kan inte svara för polisens rapportering, men vi kan konstatera att ingen i personalen har blivit attackerad och det finns inga skador på några fordon, säger Hans Ivarsson, beredskapsläkare och ansvarig för ambulanspersonalen.

Nu erkänner Håkan Jarborg Eriksson, kommenderingschef och ansvarig för polisinsatsen i Limhamn, att polisen spritt en felaktig bild över situationen för ambulanspersonalen på Limhamns torg.

– Ett olyckligt misstag som vi ska rätta till. Vi borde hellre ha skrivit "hårt ansatt", säger han.

Han medger också att uppgifter om att "stora gatstenar" kastades mot poliserna kan vara felaktiga.

– Jag kan inte säga att det kastades gatstenar. Men bland allt som kastades mot poliserna och polisryttarna, bland annat petflaskor och glasflaskor med ammoniak, fanns stenar. I vår händelselogg finns också en uppgift från poliser som sett hur gatstenar brutits upp. Vi undersöker nu närmare vem som lämnat den upplysningen.

Polisens agerande under den urartade demonstrationen har kritiserats hårt, och land annat Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ifrågasätter att polisen utreder sig själv efter sådana här händelser.

– Jag tycker att det vore bättre om man utreddde sådant här i en fristående myndighet, sade han i SVT:s Gomorron Sverige. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset