Bild från graffiti-eventet "Spring remake" i Snösätra industriområde i Rågsved i södra Stockholm och polisens Facebook-inlägg, som väckte en hel del kritik kort efter att det publicerades den 22 april.
Bild från graffiti-eventet "Spring remake" i Snösätra industriområde i Rågsved i södra Stockholm och polisens Facebook-inlägg, som väckte en hel del kritik kort efter att det publicerades den 22 april.

I ett uppmärksammat och hårt kritiserat Facebook-inlägg uppmanar polisen föräldrar att hålla koll på om deras barn har trasiga ryggsäckar, skissblock eller graffiti-bilder i mobilen. Det uppges nämligen vara tecken på att barnet målar graffiti och ägnar sig åt olagligt klotter.

Trots den förmodade välmeningen har varningen väckt enorm kritik.

Såväl graffitimålare som föräldrar och risksdagsledamoten Rossanna Dinamarca (V), som även är medlem i styrelsen för Graffitifrämjandet, har reagerat på inlägget.

I kommentarsfältet under Facebook-inlägget haglade kritiken. Många menade att det är både skuldbeläggande, fördomsfullt, ignorant och rent nonsens.

Här är Stockholms största frizon för graffiti

”Polisen bör inte ha ens ha synpunkter på hur människor uttrycker sig med konst. Alla som målar målar inte illegalt!”, ”’Har skisser på papper och i skolböcker’ så att vara artistisk är farligt?”, Själv är jag riktigt orolig för att mina barn kommer att bli fördomsfulla poliser finns det några tecken för detta?”.

I en intervju i Stockholm Direkt svarar Robert Kindroth, inspektör på polisens kommunikationsavdelning, på lördagen på kritiken.

Han beklagar att inlägget retat upp folk.

– Det är tråkigt att vi trampat någon på tårna, det har inte varit meningen. Jag vill också att man läser inlägget en gång till. Vi vill att föräldrar ska vara nyfikna och fråga sina tonåringar vad de gör och att de skaffar sig en helhetsbild. Det är inte meningen att skuldbelägga människor.

► Efter heta diskussioner – nu avtäcks ”snippmålningen”

Han kommenterar även Rosanna Dinamarcas tolkning av inlägget som en varning för graffiti-intresse i stort.

– Tanken var inte att vara elak. Det är med en ödmjuk tanke i bakgrunden vi gör det här. Hade jag gjort om inlägget hade jag som sagt lyft upp meningen om att det inte blir skadegörelse förrän man målar utan ägarens tillstånd. Graffiti är okej så länge man inte gör det på någon annans vägg, säger han till Stockholm Direkt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset