"Det är svårt att vilka men som är bestående när man blivit utsatt för en smäll", säger polisen Mikael Berkesand om de kraftiga smällarna som kallas bangers.
"Det är svårt att vilka men som är bestående när man blivit utsatt för en smäll", säger polisen Mikael Berkesand om de kraftiga smällarna som kallas bangers.

Under måndagen skadades en 12-årig pojke allvarligt av en smällare när han skulle gå på fotboll. Nu varnar polisen för så kallade bangers som kan ge permanenta hörselskador och tipsar om vad du bör tänka på innan du går på match.

Bangers är en typ av kraftig smällare som kan avge upp emot 170-180 decibel och är jämförbart med ljudet av ett pistolskott. De är, tillsammans med annan pyroteknik, olagliga att använda på allmänna platser. Trots det förekommer pyroteknik vid fotbollsmatcher och polisen arbetar hårt för att förhindra detta. 

– Grundvärdet med fotboll är ju att det ska vara en trevlig upplevde, men vi har jätteproblem med det här. Bangers kan ge allvarliga permanenta hörselskador, säger Mikael Berkesand, kommisarie på den operativa polisenheten i Stockholm. 

►LÄS MER: Fotbollsmatch avbröts – efter rasistiska påhopp

Även om polisen lägger stora resurser på att försöka minska förekomsten av bangers är det minst lika viktigt att informera om problemet och vad det kan ställa till med för såväl supportrar som övriga allmänheten.

– Det är svårt att veta vilka men som är bestående när man blivit utsatt för en smäll. Men det kan orsaka både hörselnedsättning och tinnitus. 

Mikael Berkesand är noga med att påpeka att man inte ska sluta gå på fotboll utav rädsla för att råka ut för olika sorters pyroteknik. Däremot finns det olika sätt för att minska risken att utsättas för detta, bland annat ska man inte i onödan utsätta sig för trånga utrymmen där det är lätt att hamna i närheten av smällare. 

– Det man ska tänka på är att komma i tid till matcherna. Folk kommer ofta sent till arenorna och då blir det mycket folk på en liten yta. 

För att skydda hörseln är det även en idé att ha med sig öronproppar. Detta är något som även polisen använder sig av men trots det har bangers lett till att arbetsskador inom polisen har ökat med flera 100 procent. 

►LÄS MER: MFF söker tillstånd för pyroteknik

Inför säsongens första fotbollsmatch mellan Hammarby och Östersunds IF blev i måndags en 12-årig pojke allvarligt skadad när en banger smälldes av där han stod mitt i en folkmassa. Läkare konstaterade sedan att den höga smällen orsakat en skada på pojkens hörselnerv. 

– Det var mycket knallskott som kastades då. Jag tyckte för en tid att det här blivit bättre, men i måndags blev jag bekymrad, säger Mikael Berkesand.

Han tror att problemet till största delen består av okunskap hos de som använder bangers. 

– Man tycker att det smäller lite och sen är det inte mycket mer med det, men man förstår inte konsekvenserna av det man gör. Ingen vinner på det här. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott