Polisen undersöker ett nytt sätt för personer att lämna tips.
Polisen undersöker ett nytt sätt för personer att lämna tips.

Polisen undersöker möjligheten att införa ett nytt tipssystem för att stoppa dödsskjutningar. Ersättning skulle då utgå utan att den som tipsar ska känna sig som tjallare. Det framkom efter att amerikanska poliser varit i Sverige för att dela med sig av sina erfarenheter.

Antalet dödsskjutna på gatorna skjuter i höjden, vilket Metro nyligen rapporterade om.

– Jag anser att det är ett mycket allvarligt läge med extremt grovt våld, säger Gunnar Appelgren, poliskommissarie vid Stockholmspolisen.

Som en del i att försöka stävja det grova våldet besökte nyligen en grupp poliser från amerikanska Rutger University, i New Jersey, kollegorna i Sverige.

– De har jobbat med olika delar av organiserad brottslighet. Vi hade ett informationsutbyte och de besökte även försvarshögskolan och justitiedepartementet, säger Gunnar Appelgren.

Lämna tips på ett nytt sätt

Han berättar vidare att en liknande problematik som den i Sverige – där personer skjuts ihjäl på öppen gata – har plågat USA under många år, och att det har lett fram till nya metoder.

– De har ett system som heter ”see something, say something” som handlar om att man ska vara lite vaksam på miljön och dela med sig av det man ser. Det är en organisation som tar emot tipsen och sedan förmedlar vidare till polisen – och du har rätt att få ersättning om det är bra tips. Många av tipsen är kvalitativa och leder framåt till positiva resultat, säger Gunnar Appelgren.

LÄS MER: Polisen: Varannan skjutning sker i utsatta områden

Nu kan tips lämnas till polisen via telefonnummer 114 14, men i samband med gängskjutningar vill eller vågar inte människor lämna information. Men nu vill polisen undersöka om det går att implementera ett nytt system likt det som finns i USA.

– I och med att man inte lämnar informationen direkt till polisen känner man sig inte heller som en tjallare. Det är ett intressant perspektiv som vi inte har haft tidigare.

Och då ska tipsare kunna få pengar?

– Vi ska titta närmare på det. Vi ska titta på lagstiftningen – exempelvis om personuppgiftslagen kan ställa till problem. Om det verkar bra får vi verka på flera plan, bland annat ta det via våra jurister och upp till justitiedepartementet för att föreslå lagändring, säger Gunnar Appelgren.

Amerikansk polis förvånas av handgranaterna

Ett annat inspel från de amerikanska kollegorna var synen på vapen.

– De berättade hur man kan följa vapnen på ett nytt och intressant sätt – att de säger att de ser vapnet som en gängmedlem och gör nätverksanalyser utifrån själva vapnet.

LÄS MER: Politikerna svarar: Så ska gängskjutningarna stoppas

Men om användandet av illegala handgranater i offentlig miljö, hade de amerikanska kollegorna inte mycket att tillföra.

– Det blev extremt förvånade när de hörde om handgranaterna. De har många skjutvapen, men inga handgranater, säger Gunnar Appelgren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset