Polisen Anders Olofsson säger att det är enklare än någonsin att få tag på falska legitimationer.
Polisen Anders Olofsson säger att det är enklare än någonsin att få tag på falska legitimationer.

Biometriska tekniker som ansiktsigenkänning och fingeravtrycksläsning har blivit allt vanligare. Och enligt polisen är planen att vi i framtiden till exempel ska kunna använda våra ögon som legitimation.

Fingeravtryckningsläsning, ansiktsigenkänning, röstigenkänning. Så kallade biometriska tekniker blir allt vanligare i takt med att tekniken gör framsteg. De finns hos myndigheter och i de senaste smarta telefonerna.

Nu kan biometriska tekniker också komma att bli ett komplement till din legitimation. Under tisdagen var Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericentrum och besökte ett företag som tillverkar utrustning som kan identifiera en person genom att läsa av ögonens iris, och berättar för Metro att polisen påbörjat en process för att se hur biometriska tekniker ska komma att kunna ersätta eller komplettera nuvarande legitimationssystem som pass.
 
– Det är lättare än någonsin att få tag på falska legitimationer och de är billiga att köpa. Även experter kan ha svårt att avgöra om en legitimation är falsk eller sann. På många olika håll i världen är man på gång, dels i legitimation och dels i datorsammanhang att man ska använda data till exempel från irisen i ögat. Mönstret i irisen är helt unikt från människa till människa, säger han.

► LÄS MER: Polisen: Därför ska du inte sova med fönstret öppet

Målet är att tids nog skapa säkrare identifikationssystem genom att till exempel mönstret i varje människas iris lagras i en databas och kopplas till en specifik person. Myndigheter, banker och andra verksamheter med stora säkerhetskrav ska då kunna kontrollera en person mot databasen och helt enkelt kunna få ett ”ja” eller ett ”nej” beroende på om personen är den hen säger sig vara.

– Det är ett känsligt ämne och man ska ha respekt för det. Det måste skötas av en myndighet med stort förtroende. Fördelen är säkerheten. Datan är inlåst och jag kan inte komma och påstå att jag är du även om jag lyckas skapa en falsk legitimation. Jag har inte samma iriskombination som du, säger Anders Olofsson.

Att lagra personuppgifter som människors irismönster i databaser innebär en säkerhetsrisk om informationen skulle kapas av hackare eller en integritetsrisk om myndigheten som samlar informationen säljer den vidare till företag via offentlighetsprincipen.

– Allt beror på hur man beskriver det hela, så att medborgarna vet avsikterna varför man lagrar uppgifterna. Är det för att man ska kunna kolla mig eller är det för att man inte ska kunna använda mina uppgifter på ett sätt jag inte önskar? Jag har talat med många som utsatts för id-stöld. Det här måste vi säkra upp och det är därför vi har startat den här processen. Den kommer ta tid och vilken teknik man väljer vet vi inte än, säger Anders Olofsson.

► LÄS MER: Marias identitet kapades – då lurades hennes vänner på pengar via sms

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott