Arbetarna var på lunch när ställningen rasade.
Arbetarna var på lunch när ställningen rasade.

Raset av byggnadsställningen i Göteborg under tisdagen skedde under tiden arbetarna var på lunch. Nu utreds händelsen som en arbetsplatsolycka.

Ingen kom till skada när den stora byggställningen i korsningen Engelbrektsgatan/Arkivgatan i nära anslutning till Avenyn rasade under tisdagen.

– Det är helt otroligt att ingen skadades. Både arbetarna och människorna i närheten av platsen hade verkligen änglavakt, säger Conny Jervhäll, regionalt skyddsombud på Byggnads Väst.

LÄS MER: Byggnadsställning har rasat i Göteborg – se bilderna från förödelsen

Enligt honom var det fyra-fem arbetare som jobbade på platsen. De hade precis gått ner från ställningen när de hörde att det började knaka i den. De ropade till personer som var i området att de skulle flytta på sig.

– Tänk om de hade jobbat över sin lunch för att gå hem lite tidigare. Eller om någon hade varit på gatan när ställningen rasade. Då hade de personer kanske inte funnits i dag, säger Conny Jervhäll.

Martin Andersson är gruppledare på polisens miljöbrottsenhet i Göteborg. Han säger att det har inletts en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

– Det har inletts en förundersökning om misstänkt framkallande av fara för annan. Vi har ingen misstänkt i dagsläget, säger han.

Enligt Conny Jervhäll är det ett externt bolag som bygger ställningarna till sådana här byggen. Ställningarna ska sedan godkännas av byggherren och då tar byggherren på sig ansvaret över ställningen.

– Generellt sett vid en sån här händelse tittar vi på om det kan ha skett någon miss från företaget eller någon enskild person, men det är för tidigt att uttala sig om det är så i det här ärendet, säger Martin Andersson.

LÄS MER: Orkan i Norge – samhälle isolerat efter ras

Enligt Conny Jervhäll har arbetarna på platsen blivit erbjudna krishantering från sin arbetsgivare.

– De har fått stödsamtal av psykolog och de får all hjälp de kan få. Det kommer såklar mycket tankar om vad som skulle kunnat hända efter en sån här händelse. Det är väldigt bra att de får den hjälp de behöver, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset