Polisen kommer inte att utreda händelsen där en vakt dunkade en nioårings huvud i golvet. Polisen: ”Ofta kan sådant på bild se mer anmärkningsvärt ut än vad det är.”

En film som Sydsvenskan.se publicerat visar hur en vakt håller fast en nioårig pojke och dunkar hans huvud mot golvet. Orsaken till ingripandet var att pojken ska ha tjuvåkt på tåget.

Enligt Lars Förstell, pressinformatör på polisen i Skåne, finns det ingen polisanmälan upprättad mot vakten.

– Vi har tittat på det här inslaget och bedömt att det inte finns anledning att gå vidare med det. Det är inte så att det våldet överskrider… alltså ofta kan sådant på bild se mer anmärkningsvärt ut än vad det är. Det handlar ofta om att man ofta måste övermanna en person för att den inte utsätta sig själv för mer skada, säger han och fortsätter:

– Det kan se horribelt ut men man är tränad att göra de här omhändertagandena på våldsamma personer.

► Film visar: Vakt dunkade nioårings huvud i stengolvet

Anders Lönnebo, vd på Svensk Bevakningstjänst AB, där ordningsvakterna är anställda, säger att han fick kännedom om händelsen på måndagen i samband med att han fick samtal från media.

– Det har skrivits en incidentrapport om händelsen men vi har 2 500 anställda och jag får inte kännedom om alla händelser. Det som filmen visar har inte framkommit i rapporten utan den uppger att två personer har kvarhållits, säger han.

Han hade på måndagen inte varit i kontakt med den ordningsvakt som syns på filmen. Vakten ifråga är tagen ur tjänst tills händelsen har utretts.

– Vi ska utreda det här så mycket vi kan. Vi kommer att prata med de inblandade och även vända oss till polisen och se hur vi kan gå vidare. Som jag förstått det är det oklart om någon har upprättat en anmälan mot vakterna, jag trodde att det gjorts men läste i media att så var inte fallet. Det ska jag ta reda på när vi kör igång, säger Anders Lönnebo.

Hur kommer ni att agera i fortsättningen om det dyker upp liknande situationer där barn är inblandade?

– När man jobbar med polisiära befogenheter som ordningsvakter har så använder de våld och de har rätt att använda våld. Det viktiga är att de inte använder mer än vad som är nödvändigt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Vaktvåld