Inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) presenterar förslag om hur flyktingars återvändande ska fungera bättre.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) presenterar förslag om hur flyktingars återvändande ska fungera bättre.

Över 12 000 personer som ska utvisas ur landet gömmer sig, rapporterar SVT Nyheter.Polisen räknar med att de efterlysta migranterna blir ännu fler mot bakgrund av fjolårets stora flyktingström – men regeringen föreslår nu fler verktyg för att hitta dem.

Ett förslag som regeringen släpper är att det inte längre ska krävas en konkret brottsmisstanke för att polisen ska få kontrollera arbetsplatser i sökandet efter personer som är efterlysta efter ett avvisnings- eller utvisningsbeslut. I fortsättningen ska kontroller kunna göras utifrån en riskbedömning.

Detta är något polisen efterfrågat i kontakter med regeringen, säger Per Löwenberg, gruppchef vid nationella gränspolissektionen, till TT.

– Den utmaning som finns när det gäller kontrollerna är att vi behöver börja bygga upp en organiserad kontroll och analys för att få en bra kartläggning av risker och riskbranscher.

"Mer självständig rätt"

Han påpekar att kontroller redan görs i samarbete med andra myndigheter – men att de styrs av en annan lagstiftning.

– Nu får vi ju en mer självständig rätt att göra det här.

Polisen ska bland annat också få ökade möjligheter att ta fingeravtryck och även att ta barn i förvar i samband med avvisningar.

Blir fler

Polisen räknar med att den efterlysta gruppen kommer att växa när många av dem som anlände till Sverige i fjol får avslag på sin asylansökan.

– Vi har stärkt upp med mer resurser under året, och vi kommer sannolikt att hitta fler samtidigt som det kommer att vara fler som håller sig undan, säger Löwenberg.

Löwenberg säger att det är för tidigt att säga hur regeringens nya förslag påverkar.

– Det är både en fråga om prioriteringar och resurser. Jag kan inte avgöra om det här föranleder tydliga krav om extra resurser eller om det går att lösa med det som finns.

Johan Nilsson / TT
Polis eskorterar asylsökande från ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station utanför Malmö efter genomförd gränskontroll. Bilden är från i december i fjol.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset