Sedan måndagsförmiddagen har länken blockerats.
Sedan måndagsförmiddagen har länken blockerats.

Sedan i söndags har flera personer berättat för polisen att de fått sms eller mail där de uppmanas att verifiera sitt Bank-ID. Men meddelandena är en bluff, och nu går polisen ut med en varning.

”Verifiera ditt konto”, så lyder sms:et som ett stort antal svenskar fått sedan söndagskvällen. Sms:et innehåller en länk som mottagaren uppmanas att besöka. Meddelandet ser ut att komma från Bank-ID.

LÄS MER: Felix mobilnummer kapades av bedragare – fick hundratals arga sms

Men meddelandet är en bluff med syfte att få dig att dela med dig av dina bankuppgifter. Det skriver Polisen som nu gått ut med en varning.

”Bedragarna som skickar dessa har ‘spoofat’ avsändaren så att det ser ut att komma från Bank-ID, men det kommer alltså INTE därifrån”, skriver Polisen på Facebook.

Enligt en person som Expressen varit i kontakt med och som fått bluffmeddelandet kommer du, om du klickar på länken, till en falsk Bank-ID-sida.

– De hade snott loggan från bank-ID men uppe i hörnet så fanns en ruta där man kunde välja land, och bank-ID har ju ingen nationell identifiering, säger personen till Expressen.

Sedan måndagsförmiddagen har länken blockerats.

Det här är inte första gången svenskar utsatts för så kallade phishing-attacker, med syfte att få tag på privatpersoners uppgifter. Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter har ett konkret tips för att undvika att bli drabbad av dylika bluffar.

– Uppge aldrig personnummer, Bank-ID-uppgifter eller kontouppgifter för att du får ett sms där det står att du ska göra det, säger han till Expressen.

Så skyddar du sig

1. Lämna aldrig ut detaljerade uppgifter om dig själv på sociala medier, som till exempel bankkortsnummer eller koden till ditt Bank-id.

2. Kolla alltid så att sajten du ska logga in på är äkta. I webbadressfönstret i din webbläsare ska du alltid kolla efter ett i regel grönt hänglås när du befinner dig på en sida där känsliga uppgifter lagras, finns hänglåset betyder det att webbsidans identitet är verifierad och att du surfar säkert.

3. Kom ihåg att myndigheter aldrig ber dig att uppge ditt lösenord via mail eller SMS.

LÄS MER: Har du blivit uppringd av +252? Därför ska du inte ringa tillbaka

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bluff Bedrägeri