Här är de nya sedlarna.
Här är de nya sedlarna.

Vältaliga och välklädda personer lurar till sig bankkort genom att påstå att de kommer från Riksbanken. Nu varnar polisen för den nya bedrägerimetoden.

Hösten 2015 införs Riksbankens nya sedlar vilket innebär att de nuvarande sedlarna blir ogiltiga i juni nästa år – något som bedragare nu utnyttjar. Gärningsmännen utger sig nämligen för att på Riksbankens uppdrag byta ut gamla sedlar mot nya. De riktar in sig på äldre personer.

– Det verkar inte finnas någon gräns för deras uppfinningsrikedom. Det vi ser nu är en variant av bedrägerier som tycks bli allt vanligare, säger Ditte Westin vid Nationellt Bedrägericenter i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Polisen: Varning för falska poliser – så avslöjar du bluffen​

Bedragare har tidigare lurat till sig bankkort och kod från äldre genom att påstå att de vunnit på lotteri och att de kan få vinsten insatt direkt vid ett besök i hemmet. I den nya metoden begär de om tillgång till bankkort och identitetskort, enligt Ditte Westin.

– I början av augusti ringde en bedragare på dörren hos en 97-årig kvinna i Örebro. Han var välklädd i mörk kostym och vältalig och påstod att han kom från Riksbanken och erbjöd sig att hjälpa till inför det aktuella sedelbytet säger hon.

Den äldre kvinnan lämnade inte ifrån sig bankkortet men dagen efter, den 3 augusti gjorde bedragaren ett nytt försök hos en 86-årig man som lämnade ifrån sig både bankkort och körkort.

– Som tur är ringde mannen sin son, som omgående spärrade kortet, berättar hon. Utredning pågår om uttag har gjorts.

LÄS MER: Här är Sveriges nya sedlar och mynt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott