Anders Olofsson vid polisens bedrägericentrum varnar för blufföretag som lovar snabba pengar.
Anders Olofsson vid polisens bedrägericentrum varnar för blufföretag som lovar snabba pengar.

Polisen varnar nu för bluffannonser som lockar med möjligheten att tjäna snabba pengar som inte finns. Flera personer har drabbats och som mest har någon blivit av med 20 000 kronor.

De senaste tiden har polisen fått in ett par anmälningar i veckan från personer i Stockholmsområdet som på olika sätt har blivit lurade att tjäna mycket pengar snabbt. Gemensamt för bedrägerierna är att personerna har uppmanats att registrera sig på olika hemsidor för att sedan ”jobba hemifrån”. 

– Man försöker lura folk som vill ha ett arbete och det finns flera olika sätt som skojarna gör det på, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare vid polisens bedrägericentrum. 

Någon blev av med 3 000 kronor när den uppmanades att registrera ett konto hos en börsmäklare för att sedan få jobb. Flera andra har köpt ett dataprogram för flera tusen kronor, för att på så vis kunna ta uppdrag och tjäna pengar från det bluffande företaget. 

Som mest har någon blivit av med 20 000 kronor när den fick i uppdrag att starta ett engelskt bolag som sedan skulle registreras hos Bolagsverket. 

– Man ska vara väldigt misstänksam om man blir erbjuden ett jobb som låter för bra för att vara sant. Och ska man själv betala för att sedan få det här jobbet finns det ännu större anledning att vara på sin vakt, säger Anders Olofsson. 

Polisen vill inte gå ut med några namn på utpekade företag, men säger att de drabbade har lockats av olika annonser på nätet och i sociala medier. Ser man en misstänkt annons på till exempel Facebook, kan man vända sig och klaga direkt till dem.

– Facebook har en avdelning till man kan anmäla sådant här. Strider annonsen mot deras avtal plockas den bort, säger Anders Olofsson.

Han tycker att man alltid ska söka på företagets namn innan man överväger att ta ett uppdrag genom sådana här annonser.

– Det brukar oftast väldigt snart komma ut varningar på nätet och i olika forum, säger han. 

För har man väl blivit lurad är det för sent.

– Har man betalat är man av med sina pengar. Men man ska alltid polisanmäla så att problemet kommer upp till ytan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset