Under den senaste tiden har det blivit allt vanligare att människor besöker äldre människor och påstår att de är blomsterbud. Men syftet är inte att dela ut blommor – utan att stjäla pengar och värdesaker.

En ny form av brottslighet riktad mot äldre har blivit allt vanligare, enligt polisen i Stockholm. Personer, ofta i par, ringer till äldre personer för att säkerställa att de är ensamma. Kort efter ringer de på dörren till offret och påstår sig vara ett blomsterbud.

– Den här formen av brottslighet brukar dyka upp på olika sätt. Ibland är det någon som är törstig, och ibland är det någon som vill låna pengar. Men just nu har vi sett en ökning av människor som påstår sig vara blomsterbud, säger Towe Hägg på Polisregion Stockholm till Metro.

De falska blomsterbuden ber offret att signera genom att stoppa in bankomatkortet i en maskin, och samtidigt som den ena står och uppehåller offret går den andra går in i lägenheten för att stjäla pengar och värdesaker.

Towe Hägg på Polisregion Stockholm tror att anledningen till att just äldre människor utsätts är för att de anses vara lättare offer.

– Det kan vara så att de inte är vana vid att till exempel ha internetbank. Vi har också sett en tendens att de tycker synd om de som knackar på och gärna vill hjälpa till.

Det finns enligt Towe Hägg flera saker privatpersoner kan göra för att undvika att bli utsatta för den här sorterns brott.

– Ha inte dörren olåst, om du har möjlighet se till att inte förvara större uttag hemma. Ställ frågor, man måste fråga den som ringer på vem det är. De få gånger jag har fått blomster har faktiskt blomsterhandlaren ringt innan, det är ganska vanligt att de gör det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset