Polisen varnar för en ny typ av bluff där riktiga lägenhetsannonser kapas till bluffannonser. 
Polisen varnar för en ny typ av bluff där riktiga lägenhetsannonser kapas till bluffannonser. 

Polisen går ut och varnar för en ny typ av lägenhetsbedrädgerier där gärningsmännen kopierar text och bild från riktiga mäklarannonser och använder dem igen, och använder "mäklarspråk" för att det ska se så trovärdigt ut som möjligt.

Det var en mäklarfirma som upptäckte att bilder och text på objekt de själva sålt användes igen i falska annonser.

– Bedragarna hade använt dem igen. Allt handlar om att det ska se snyggt och trovärdigt ut, säger Anders Olofsson på polisens bedrägericentrum, och fortsätter:

– Mäklaren som anmälde sa att de hade reagerat direkt. Annonserna såg inte ut att komma från en mäklare men hade mäklarlogotyp. Sedan såg de att det var objekt de hade sålt.

Mäklarfirman gjorde en polisanmälan om de falska annonserna, som på onsdagskvällen är borttagna. Annonserna ska ha funnits på både svenska och utländska bostadsförmedlingssajter och det handlade om lägenheter i Stockholm och Göteborg.

– Om det handlade om fullbordade brott vet jag inte, men det fanns risk för att de som sökte lägenhet skulle skicka pengar i förskott, säger Anders Olofsson.

Själva bedrägeriet består i att gärningsmännen kräver förskottsbetalning för till exempel omkostnader vid en visning eller hyra i förskott. Men någon lägenhet får man aldrig då bedragarna inte har tillgång till dem.

För att undvika att bli lurad när man letar bostad ska man till exempel alltid kolla upp så att det telefonnummer man fått stämmer, och ringa till hyresvärden eller bostadsvärden och kolla om lägenheten verkligen ska hyras ut.

– I somras pratade vi med en tjej som skulle hyra en lägenhet av en person som skulle resa bort och jobba på en oljerigg. När hon kollade upp telefonnumret till lägenheten ringde hon och fick tag på en dam på 90 år som inte alls skulle jobba på en oljerigg, säger Anders Olofsson.

LÄS MER: Lägenhetsbedragare döms till fängelse

LÄS MER: Mikael och Linda blev lurade på sitt andrahandskontrakt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset