På polisens nationella bedrägericenter har man sett att bedragare börjat vända sig mot äldre finsktalande medborgare. De lurar dem på pengar genom att utge sig för att vara deras barnbarn.

På Facebook varnar just nu polisen för en ny variant av bedrägerier mot äldre. I inlägget skriver Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter, om hur bedragarna nu vänt sig mot äldre finsktalande medborgare.

– Bedragarna utger sig för att vara deras barnbarn. De berättar att de tappat plånboken och att de behöver pengar fort, säger Jan Olsson till Metro.

Bedragaren säger sedan att denne skickar en kompis för att hämta pengarna. Om den äldre inte har kontanter hemma så lurar bedragaren den äldre att ge sitt kort samt pinkod. Enligt Jan Olsson är det här tillvägagångssättet inget nytt.

– Det här är inte första gången det här händer. Det har hänt tidigare men just den här gången är det finsktalande som utsatts.

►LÄS MER: Viralgranskaren:  Nej, din status kommer inte att bli offentlig på Facebook

Den senaste tiden är det äldre som bor i Stockholms södra förorter som angripits.

– Den här typen av bedrägerier började för någon vecka sedan och då i Skogås och Trångsund.  

På frågan om vad man som äldre kan göra för att undvika att bli utsatt är Jan Olssons råd att efter man fått ett sådant samtal ringer upp sina barnbarn för att dubbelkolla om det var dem.

– Om man inte har sina barnbarns nummer så ringer man sina barn istället och berättar att barnbarnet ringt och frågar om det stämmer.

Jan Olsson hoppas att varningarna för den här typen av bedrägerier sprider sig så att fler inte drabbas. Han tillägger också att de här bedragarna helt saknar medkänsla.

– De äldre vill ju hjälpa sina barnbarn och de här bedragarna utnyttjar det kallsinnigt.

 ►LÄS MER:  Ica varnar för telefonbedragare – vill åt dina uppgifter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott