Tjuvarna distraherar äldre personer med namnlistor.
Tjuvarna distraherar äldre personer med namnlistor.

De lurar vid bankomater och låtsas samla in pengar till välgörenhet. Nu varnar polisen för de fräcka tjuvarna som riktar in sig på äldre. – Håll hårt i väskan, säger Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen.

Polisen på Södermalm i Stockholm har den senaste veckan fått in flera anmälningar om fickstölder runt Zinkensdamm och Södra station-området. Det rör sig om kvinnor som distraherar gamla med namninsamlingar samtidigt som de stjäl deras plånböcker.

På måndagen gick yttre befäl vid utryckningsenheten på Södermalm därför ut med en varning på Twitterdär de uppmanar alla att vara på sin vakt:

– Se upp för påstridiga människor som vill att du ska skriva på listor av olika slag, framför allt vid bankomater, säger Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen, till Metro.

Tjuvarna, som hittills siktat in sig på äldre, har trängt sig på med namnlistor där de påstår att de samlar in pengar till välgörande ändamål. Samtidigt har en annan tjuv knyckt plånboken från handväskan. Kvinnorna lurar vid bankomater och flera vittnen har sett hur de står och spanar efter sina offer. Förra veckan var det minst fyra personer som blev av med en okänd summa pengar.

– När det sett att de äldre tagit ut pengar har de följt efter och i vissa fall har de tagit pengarna direkt vid uttagsautomaterna, berättar Viktor Adolphson.

Har ni något signalement på gärningsmännen?

– Tyvärr inget vad gäller utseendet, däremot var alla gärningsmän kvinnor.

Fickstölder är inget nytt och de ökar alltid på våren, däremot varierar metoderna, menar Viktor Adolphson.

– Vanliga metoder är annars glasstricket då tjuven distraherar genom att spilla glass på offret. Tjuvarna använder sig även av kartor för att fråga om vägen. En ytterligare metod är fotbollstricket då tjuven ska visa dig en fint och sedan kramar om dig, säger han.

Vad ska man göra för att skydda sig?

– Man ska vara vaksam på all opåkallad och omotiverad närgångenhet. Håll hårt i prylarna på platser med mycket folk: lägg handen på väskan och fickan där du har mobilen eller plånboken. Man ska inte springa iväg i panik om någon kommer fram med en karta men ser man personer som beter sig mystiskt var vaksam och kontakta polisen, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset