Polisens bedrägerirotel varnar för en trojan som kan ta över din mobiltelefon. Bedragarna låser telefonen och påstår att användaren porrsurfat olagligt. För att låsa upp luren måste den drabbade betala.

Via sin Facebooksida varnas allmänheten nu för det nya mobilhotet. Bedragare har tidigare skickat falska mejl under falskt namn, såsom kända företag eller myndigheter som polisen själva. När mottagaren klickat på länken dyker en ruta upp där det står att användaren måste betala för att kunna låsa upp datorn. Trojanen Ransomware eller Cryptolocker har nu nått mobilerna. 

Och ett liknande tillvägagångssätt: 

”Banditerna låser mobiltelefonerna och påstår att innehavaren har porrsurfat olagligt och att de måste betala för att få mobiltelefonen upplåst. Sannolikheten att kunna låsa upp telefonen utan att betala den efterfrågade "lösensumman" är att anse som nära noll tyvärr”, skriver polisen. 

Alla som är drabbade uppmanas att kontakta polisen, men även sin mobiloperatör för att undersöka möjligheten att återställa informationen i telefonen som gått förlorad när det kapats. 

NYTT MOBILT HOT HAR NÅTT SVERIGETyvärr har ett nytt mobilt hot nu nått Sverige. Tidigare har vi berättat om alla de som...

Posted by Polisen - bedrägeri on  Monday, December 7, 2015
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset