Genrebild.
Genrebild.

Södermalmspolisen varnar för en inbrottvåg som just nu slår mot stadsdelen.Tjuvarna använder sig av ett raffinerat knep:– De sätter upp lappar på dörrarna med erbjudanden om till exempel städning eller byggjobb. Om ingen tagit ner den på en dag så vet de att ingen är hemma. Då tar de sig in, säger Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen.

För en tjuv finns många sätt att avslöja att ingen är hemma.
Förutom de självklara knepen: att spana efter bilar, eller släckta lampor, händer det att de lägger lappar i brevlådan eller stenar på soptunnor och trappor.
Om ingen rört dem på ett dygn kan de med trygg förvissning bryta sig in.

Nu varnar Södermalmspolisen för att en inbrottsvåg sveper över stadsdelen.
Den här gången har tjuvarna lagt sig till med en ny metod.
– Man sätter upp lappar på lägenhetsdörrarna med olika former av budskap. De sätter upp lappar på dörrarna med erbjudanden om till exempel städning eller byggjobb. Om ingen tagit ner den på en dag så vet de att ingen är hemma. Då tar de sig in, säger Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen.

Han säger att polisen kopplat ett antal incidenter till lapparna, och man uppmanar nu personer som kommer hem till liknande erbjudanden om städhjälp eller byggnadserbjudanden att ringa polisen.
Enligt Viktor Adolpson är greppet nytt, även om liknande varianter har förekommit.
– Det är ju så med tjuvar, att de förnyar sig, så det gäller att vara på tårna.
Polisen har inte lyckats gripa någon från lappligan ännu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset