Kontrollera sedlarna genom att vicka på dem lite, uppmanar polisen.
Kontrollera sedlarna genom att vicka på dem lite, uppmanar polisen.

I Malmö har 24 fall av falska 1 000-sedlar anmälts till polisen, som nu varnar kunder och butiker om den nya bedrägerihärvan. ”Det kommer inte att stanna i Malmö, det är ett nationellt ärende”.

2015 fick Sverige nya sedlar, något som bedragare har utnyttjat. Det rapporterar Kvällsposten.

De falska sedlarna upptäcks först när butikerna lämnar in sina pengar till banken. De märker oftast ingenting förrän när värdetransporten ska hämta pengarna.

Polisen uppmanar nu allmänheten att vara vaksamma, framför allt när det gäller stora sedlar.

– Det är inte så ofta man har tusenlappar i fickan. Om någon kommer fram och betalar med en tusenlapp borde man reagera, säger poliskommissarie Kenneth Strand till Kvällsposten.

Den som blir misstänksam när den tar emot eller ser sedlar ska lägga signalementet på minnet och anmäla det till polisen.

LÄS MER: Här är Sveriges nya sedlar och mynt

Michael Johansson är första forensiker på polisens forensiska centrum. Han tycker inte att det är förvånande att det dyker upp falska sedlar i samband med en ny sedelserie och ger sina bästa tips för att inte bli lurad.

– Känn ordentligt på sedlarna, det är svårt att återskapa känslan som äkta sedlar har. De falska sedlarna är sträva, säger han till Kvällsposten.

De nya äkta sedlarna har väldigt bra säkerhetsdetaljer och går att kontrolleras. Om man vickar på sedlarna ska en skimrande färg synas på den högra delen av sedeln.

LÄS MER: Snart kommer nya sedlar – då blir dina gamla värdelösa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi