Jan Olsson på polisens uppmaning: "Det här är inte banken som ringer".
Jan Olsson på polisens uppmaning: "Det här är inte banken som ringer".

Telefonen ringer och numret till din bank dyker upp i displayen. Men nu varnar polisen för att du kan bli utsatt för en bedrägeriform – som har ökat lavinartat under det senaste året. "Vi vet att det är tiotals miljoner kronor som allmänheten har förlorat", säger Jan Olsson vid polisen.

Har du fått ett oväntat banksamtal? Då kan du ha råkat ut för en form av bedrägeri. Med en särskild teknik, så kallad “spoofing”, kan bedragare manipulera sitt telefonnummer, vilket gör att det ser ut som att de exempelvis ringer från en bank.

LÄS MER: Löningshelg – nu varnar bankerna för falska samtal

– Från januari till juli har det ökat med ett par 100 procent. Det är extra sårbart, det är äldre som har blivit av med sina samlade tillgångar, säger Jan Olsson vid Polisens nationella bedrägericenter. 

Använder bank-id

En person ringer upp och hävdar att den jobbar för den bank som offret är kund hos. Här kan bedragaren exempelvis be att personen loggar in på sin internetbank med hjälp av bank-id.

Nu går polisens nationella bedrägericenter ut med en varning på sin Facebooksida där de uppmanar människor att vara skeptisk till de telefonnummer som visas i telefondisplayen.

– Det här är en varning till alla de som har övertro till de som ringer. Vi vet att det är tiotals miljoner kronor som allmänheten har förlorat, bland annat på grund av det här.

De stora bankerna

Jan Olsson uppger att det är de stora svenska bankerna som har använts som avsändare för samtalet. Han menar man aldrig ska lämna ut inloggningsinformation över telefon, eller att man aldrig ska logga in på sin bank på någon annans begäran. En bra sätt att skydda sig vid telefonsamtal är att motringa till banken med det telefonnumret du vanligtvis använder. 

LÄS MER: Kortbedrägerierna de högsta någonsin – ökningen sker i snabb takt

– Det här är inte banken, för de skulle aldrig ringa och begära något sådant. Följer du de råden så spelar det ingen roll vad det står i nummerpresentatören, säger han.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott Bedrägeri