Tips: Fråga alltid efter polislegitimation om du är misstänksam.
Tips: Fråga alltid efter polislegitimation om du är misstänksam.

Polisen går ut med en varning för falska poliser som den senaste tiden har försökt lura äldre i Stockholmsområdet – och tipsar om hur du avslöjar bluffen.

Vid minst två tillfällen har de falska poliserna ringt upp sina offer och sagt att de är misstänkta för att ha köpt sex av en minderårig. Det har fått polisen i Stockholm att gå ut med en varning på sin sajt.

– Det är allvarligt och bekymmersamt. Det är många äldre som går på det. Allmänheten kan bli mer misstänksam och det blir jobbigare för oss, men i stort tror jag inte att det skadar förtroendet, säger Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericenter.

LÄS MER: Polisen varnar för tjuvarnas nya knep – sätter upp lapp på din dörr

Vid ett tillfälle ska de falska poliserna ha ringt upp en person och sagt att de behövde fotografera dennes bankomatkort, de sa att de skulle skicka en civilklädd polis. När ”polisen” kom på besök frågade personen om legitimation. Den falska polisen gick ut för att hämta legitimationen, men kom aldrig tillbaka.

LÄS MER: Polisen: Därför ska du inte sova med fönstret öppet

– Man ska tänka på att alltid begära legitimation, det är i väldigt få situationer som poliser inte behöver visa legitimation. Det är samma sak om någon ringer, det är okej att motringa till polisens växel och höra om personen finns, säger Anders Olofsson.

Rapporter om bluffpoliser har varit återkommande under många år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset