Polisen har bland annat fångat mordförsök på film och hittat vapen med hjälp av kamerorna.
Polisen har bland annat fångat mordförsök på film och hittat vapen med hjälp av kamerorna.

Under 30 dagar satte polisen upp kameror på olika platser i Rosengård i Malmö. Nu har de lämnat in en ansökan om att få fortsätta filma – i fem år.

I en månad sattes 24 kameror upp på 14 olika platser i Rosengård. Polisen har bland annat fångat mordförsök på film och hittat vapen med hjälp av kamerorna. Nu har de lämnat in en ansökan till Länsstyrelsen om att få fortsätta filma i fem år till, dygnet runt, rapporterar SVT.

– Efter det att kamerorna kom upp har vi gjort ett antal insatser just här med hjälp av kamerorna, säger kommunpolisen Glen Sjögren till SVT.

LÄS MER: Polisen varnar för ökning av förfalskade läkemedel

I sin motivering till Länsstyrelsen skriver polisen att våldsbrott i området har ökat de senaste två åren och att kameror kan hjälpa i polisarbetet, samt avskräcka från brott. Det saknas dock forskning som visar vad kameraövervakning har för effekter i Sverige.

– Länsstyrelsens jobb är ju att väga övervakningsintresset mot integritetsintresset, så vi kommer väga det som polisen anför för övervakning mot integritetsintresset och det som väger över blir avgörande för beslutet, säger Henrik Kvennberg på Länsstyrelsen till SVT.

LÄS MER: Polisen fick in 800 vapen under amnestins första vecka

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset