“Ha ha, vi kommer alltid undan”, skrev en nazist till Anders Henriksson på Facebook. Han hade blivit anfallen av den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen (SMR) på torget i Uppsala i augusti 2013. När utredningen lades ner ett halvår senare blev han hånad av dem. Är våra lokala polismyndigheter är för inkompetenta för att utreda fall där nazister är inblandade?

Tidningen UNT skrev om fallet och granskade de videoklipp som fanns från misshandeln. De kunde identifiera personerna när inte polisen kunde göra det. Då togs fallet upp igen, och nu ska tre män bli åtalade för misshandeln. Samma personer deltog i attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp fyra månader efter misshandeln mot Anders.

Vänsterpolitikern Daniel Riazat blev attackerad med en glasflaska i huvudet av en person från SMR i Ludvika 2012. Då tog det hela två år för åklagare och Ludvikapolisen att väcka åtal och förhöra personer som var där. Eftersom två år är lång tid hade både vittnen och poliser svårt att minnas exakt vad som hände. Den misstänkte blev friad för misshandeln, men fälldes sen för att ha lett upploppet i Kärrtorp 2013.

Svenska Motståndsrörelsen tog även på sig en misshandeln mot en 55-årig man i Åkersberga förra lördagen. Han fick ta emot slag och sparkar av fyra personer. Täbypolisen hade ingen misstänkt för brottet, trots att SMR själva hade bekräftat att de låg bakom misshandeln på sin egen hemsida. Enligt tidningen Arbetaren har inte polisen tagit del av bilder som vittnen hade tagit. Tidningen identifierade själva vilka nazister som var där. Alla personer på bilderna var också med på upploppet i Kärrtorp. Ett par hade varit med i utredningar för ett mord i Vallentuna 2012 och ett mordförsök i Hökarängen 2013. Det är alltså samma personer, gång på gång.

“Ha ha, vi kommer alltid undan”. Polisen fick frågan om de ens hade tittat på de uppgifter som nazisterna hade lagt upp på sin egen hemsida. Christer Sandström, informationsansvarig på polisen i Roslagen, svarade så här: "Vi har inte kunnat komma åt den där sidan tidigare för polisen har spärrat tillgången till sådana sidor."

Den här inkompetensen är inte värdig svensk polis. Gång på gång sabbar de sina egna utredningar. Det senaste årtiondet har de prioriterat ner mål som handlar om hatbrott. Säkerhetspolisen måste ta större ansvar för utredningar där högerextrema organisationer är inblandade. Det är för viktigt för att sjabbla bort, som polisen gör idag. På onsdag kväll sänder SVT det första avsnittet av ungdomsprogrammet Justitia där de tar upp just hatbrott. Mitt förslag är att polisen sätter sig ner och tittar på det. Kanske kan de lära sig en sak från ungdomarna. Då kanske inte nazisterna kommer undan igen.

+ När polisen misslyckas med att göra ordentliga utredningar, finns det journalister som gräver och gör jobbet åt dem. Annars hade vi aldrig haft den kunskapen vi har idag.

- Det är 70 år sedan det största koncentrationslägret i Auschwitz befriades, men fortfarande lever nazismen idag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset