En man sitter häktad som skäligen misstänkt för mord på Lena Wesström i Örebro.
En man sitter häktad som skäligen misstänkt för mord på Lena Wesström i Örebro.

Mannen som sitter häktad misstänkt för mord på Lena Wesström, kan försättas på fri fot senast på fredag – om misstankarna inte stärks. ”Vi väntar på åklagarens nästa drag”, säger hans advokat.

Mannen, som är i 40-årsåldern, häktades i fredags som skäligen misstänkt för mord på Lena Wesström, 45. Skälig misstanke är den lägre graden, och senast på fredag måste åklagaren begära honom häktad på den högre misstankegraden, sannolika skäl, annars försätts han på fri fot.

– Ja, det är riktigt, säger åklagare Åsa Hiding, som leder förundersökningen.

Har misstankarna stärkts nu?

– Det vill jag inte kommentera, utan vi har fått en vecka på oss att jobba med det här. Den kommer vi utnyttja på bästa sätt.

Hur går utredningen?

– Den går framåt precis som den gjorde innan häktningsförhandlingen – med förhör och med tekniska utredningar. Men vad de innehåller vill jag inte kommentera, säger Åsa Hiding.

LÄS MER: GW om misstänkt i Lena-fallet: Därför bedömer polisen honom som intressant

”Det är av synnerlig vikt att NN tas i förvar i avvaktan på ytterligare utredning om brottet”, går att läsa i häktningsprotokollet från Örebro tingsrätt.

Mannen, som nekar till brott, försvaras av advokat Ingvar Backman.

– Det händer ingenting för dagen. Åklagaren har fått en vecka på sig om hon kan ta fram några omständigheter som innebär att tingsrätten kan tycka att det finns sannolika skäl. Vi väntar på åklagarens nästa drag, säger han.

Advokaten bekräftar att den misstänkte och Lena Wesström har haft någon sorts relation.

Vilken sorts relation handlar det om?

– Jag vill inte uttala mig om det, och det beror på vid vilken tidpunkt man diskuterar, säger Ingvar Backman.

LÄS MER: Kvinna misstänkt kidnappad – uppgifter om svartsjukedrama

Lena Wessberg anmäldes försvunnen den 15 maj. Den nu mordmisstänkte mannen var under en kort tid anhållen misstänkt för människorov, men försattes på fri fot, vilket Metro tidigt kunde berätta.

Den 19 maj hittades Lena Wesström död drygt 100 meter från sin bostad i området Hjärtsta i Örebro. Den nu mordmisstänkte mannen har tidigare utretts för misshandel och ofredande av Lena Wesström.

Detta har hänt i Lena-fallet:

  • Lena Wesström försvinner under natten till tisdagen den 15 maj.
  •  Ärendet rubriceras som ett försvinnande, men ändras sedan till misstänkt människorov.
  •  Under onsdagen den 16 maj anhålls en man i 40-årsåldern misstänkt för människorov. Mannen förhörs, släpps och lämnar sedan landet, enligt uppgifter till Metro. Hans bil genomsöks sedan av polis
  •  Fredagen den 18 maj går polisen i Örebro ut med namn och bild på Lena Wesström, en 45-årig mamma folkbokförd i området Hjärsta.
  •  Lördagen den 19 maj anträffar en privatperson en död kvinna i ett skogsområde i närheten av Lena Wesströms hem.
  •  Tisdagen den 22 maj bekräftar polisen att den döda kvinnan är Lena Wesström.
  •  Tisdagen den 29 maj anhålls en person som skäligen misstänkt för mord. Polisen bekräftar att det är samme man som tidigare varit anhållen. Under förra året utreddes han för misshandel av Lena Wesström.
  • Fredagen den 1 juni häktas mannen som skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägre misstankegraden.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Örebro brott