Poliser som gjorde knarkkontroller och hembesök hos ostraffade ungdomar i norra och västra Strockholm ökade veckorna innan upploppen. Den stora knarkinsatsen kan vara en bidragande faktor till upploppen.

Scanpix

Flera ungdomar i Husby och andra förorter har vittnat om att de har känt sig trakasserade av polisens ökade kontroller i förorten. Nu bekräftar närpolischef i Kista, Jörgen Karlsson, att det veckorna före upploppen var en riktad knarkinsats mot Stockholms norra och västra förorter. 

– Insatsen hade fokus på ungdomar som ännu inte var kända för oss, säger han till metro.se.

Polisen använde sig av Linköpingsmodellen, som används mot ungdomar när polisen inte har tillräckligt med bevis för kroppsvisitering eller husrannsakan. På vaga misstankar om att en ungdom använder narkotika åker polisen hem till familjer för att hålla förhör. 

Den misstänkte ska vara mellan 15 och 18 år, och inte straffad sedan tidigare. Om polisen inte släpps in i lägenheten kan man ta med ungdomen till förhör. 

Insatsen i norrort och västerort leddes av närpolisen i det olika områdena. Det är första gången som de planerat och skött en sådan polisiär insats mot knark.

Enligt närpolischef Jörgen Karlsson kan längre riktade polisinsatser vara en anledning till att social oro uppstår. 

– En insats, som en narkotikainsats, innebär att man under en begränsad tid finns mer frekvent i området. Under en sådan insats blir vissa människor mer observerade, iakttagna och kontrollerade, säger Jörgen Karlsson.

– En sådan insats kan uppfattas som lite trakasserande, för att man blir visiterad flera gånger på samma vecka, fortsätter han.

En annan faktorer som enligt polisen kan bidra till social oro och upplopp är om polisen upplevt ha ingripit på fel sätt, som i det här fallet med 69-årige mannen som sköts tills döds i Husby.

Polisens nya handbok pekar på som anledning till social oro är om kommunen eller stadsdelen skurit ned på resurserna, som om till exempel en ungdomsgård stängs. 

– Spontant kan jag inte säga att det fanns tydliga signaler till social oro, men med facit i hand ser man att några av signalerna fanns, säger Jörgen Karlsson. 

Polisen använder Linköpingsmodellen för att hitta de allra yngsta missbrukarna. 

– När det handlar om att få unga drogfria är det ett jättebra verktyg att hitta de allra yngsta, säger Jonas Wendel, chef för ungdomssektionen på länskriminalen i Stockholm. 

– Men man ska använda modellen med stort omdöme. Det är inte en dörröppnare till alla lägenheter i Stockholm, fortsätter han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset