Polisen kritiserar allmänhetens beteende under räddningsarbetet när en pojke drunknade. Arkivbild.
Polisen kritiserar allmänhetens beteende under räddningsarbetet när en pojke drunknade. Arkivbild.

En ung man drunknade vid en badplats i Örebro län under lördagseftermiddagen. Nu riktar polisen stark kritik mot allmänhetens agerande på platsen. "Jag vill även ifrågasätta de personer som tar fram sina mobiltelefoner och påbörjar en privat fotodokumentation på den drabbade pojken när han väl kommer upp ur vattnet", skriver Örebropolisen på Facebook.

Vid 17-tiden på lördagen larmades polis till en badplats i Örebro län efter larm om att en pojke hade försvunnit när han var ute och simmade.

Efter en stor sökinsats med hjälp av privata båtar kunde pojken hittas, men hans liv gick inte att rädda, och han dödförklarades senare på sjukhus, uppger Polisen på sin hemsida.

Nu riktar Örebropolisen stark kritik mot den allmänhet som befann sig på badplatsen under räddningsarbetet. Örebropolisen riktar öppen kritik mot en grupp människor som vägrade att flytta på sig, och stod och filmade med sina mobiltelefoner i stället för att hjälpa till.

”Det gäller de vuxna personer som står på bryggan och genom sin närvaro förhindrar räddningstjänsten att kunna arbeta fritt. Här får polis på plats avvara resurser för att fysisk flytta personer från bryggan och på så vis göra fri väg åt räddningstjänsten”, skriver polisen i inlägget.

LÄS MER: Ettåring drunknade i bubbelpool – gled ur badring

Vidare menar Örebropolisen att det är anmärkningsvärt att personer dokumenterar den dödes kropp under pågående räddningsarbete.

”Jag vill även ifrågasätta de personer som tar fram sina mobiltelefoner och påbörjar en privat fotodokumentation på den drabbade pojken när han väl kommer upp ur vattnet. Att de dessutom har mage att ifrågasätta när jag ber dem lägga undan sina telefoner i respekt för pojken är upprörande och fullständigt bortom normalt hyfs. Tack vare dessa personers beteende nödgades räddningspersonal avvaras för att skyla kroppen under det livräddande arbetet”, går att läsa i inlägget.

I det långa inlägget ställer sig polisen också frågande till vad bilderna personerna tog ska användas till.

”Vad skall du med bilderna till? Familjealbumet?”, skriver polisen i inlägget.

”Låt detta bli den sista gången och ta lärdom. Nästa gång kan det, gud förbjude, vara ditt barn som ligger där”, avslutas inlägget.

LÄS MER: Därför går det så fort att drunkna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om polisen