Polisens nya system är en riktig tidstjuv Therese Johansson, polis och vice huvudskyddsombud som är kritisk till polisens nya rapporteringssystem.
Polisens nya system är en riktig tidstjuv Therese Johansson, polis och vice huvudskyddsombud som är kritisk till polisens nya rapporteringssystem.

Polisens rapporteringssystem väcker stor frustration internt. I flera anmälningar berättar poliser hur rutinärenden kan ta flera timmar och att de sitter på stationen i stället för att vara ute på fältet.

Pust står för ”polisens utredningsstöd”, men det nya avrapporteringssystemet tycks snarare orsaka poliser som, just det – pustar.

Många som arbetar med systemet har lämnat in tillbudsrapporter där de med stor frustration beskriver Pust Siebel som ologiskt och tidsödande. 

Flera av anmälningarna kommer från Stockholm, där Pust är ett välkänt arbetsmiljöproblem enligt facket.
– I Stockholm har vi haft det i ungefär ett år och det har varit problem ända från början. Men det har varit mycket kritik mot systemet från andra delar av landet också, säger Therése Johansson, styrelseledamot och ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Polisförbundet i Stockholms län.

Johansson berättar att ett problem till exempel kan vara att det kommer upp ett felmeddelande när polisen ska lägga in en misstänkts ID-uppgifter. Men i felmeddelandet finns inga instruktioner, det är inte alltid chefen vet lösningen och supportpersonal är inte i ständig tjänst.
– I slutändan är det allmänheten som får lida. Vi syns inte ute på gator och torg som vi ska göra, i stället sitter vi inne och rapporterar.

Facket uppmanar nu sina medlemmar att inte låta Pust Siebel påverka deras hälsa.
– Vår arbetsmiljö ska inte drabbas av att RPS (Rikspolisstyrelsen, reds anm) har valt ett dåligt system och inte gett oss någon utbildning. Man får låta avrapporteringen ta den tid det tar. Men det är klart att det skapar frustration – man blir ju polis för att man är en engagerad människa, inte för att sitta inne och avrapportera, säger Therése Johansson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset