Vid polisens radiokommunikation i samband med att Eric Torell sköts uppgavs felaktigt att polisen blev beskjuten.
Vid polisens radiokommunikation i samband med att Eric Torell sköts uppgavs felaktigt att polisen blev beskjuten.

Eric Torell dödades när tre poliser avlossades 25 skott. Nu visar dokument att dödsskjutningen föregicks av felaktig information om att en polispatrull blivit beskjuten. "Vi har skottlossning, skottlossning, vi blir beskjutna", ropade en okänd polis över radion.

Den dramatiska händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 2 augusti i Vasastaden i Stockholm. En pappa hade larmat om att hans son Eric Torell, som hade Downs syndrom, var på rymmen.

LÄS MER: Nytt vittne träder fram: Så dog Eric Torell

Samtidigt fick polisen uppgifter om att en kriminell man rörde sig i området – ”…han är väl extremt farlig, man hittade AK47 och handgranater hemma hos honom”, var uppgifterna som poliserna fick enligt utskrifter från polisens radiokommunikation, som Metro tagit del av.

I den drygt sex sidor långa utskriften från radiokommunikationen, framgår vilken polis som sagt vad under de dramatiska minuterna.

”Vi har skottlossning, vi blir beskjutna”

En polispatrull (Patrull 1) befann sig i området och sökte efter den misstänkte gärningsman polisen trodde befann sig där.

Ytterligare en polispatrull (Patrull 2) var, strax efter klockan fyra på morgonen på väg att ansluta när de fick syn på en person vid en port.

Patrull 2: ”Vi har visuellt. Porten. Han är inne i porten. Porten mitt emot, mitt emot.”

Vem som står för de tre kommande utropen, och som visade sig innehålla felaktig information, är dock oklart – enligt utskriften.

Innergården i centrala Stockholm där Eric Torell dödades.

”Vi har skottlossning, vi blir beskjutna”, följs av ”Skottlossning, skottlossning, vi blir eventuellt beskjutna”. Därefter uttalas: ”Vi behöver uppbackning. Vi har inget visuellt på mannen i detta nu.”

LÄS MER: Nu reagerar världen på dödsskjutningen som tog Eric Torells liv

Från det första till det sista meddelandet skiljer det, enligt utskriften, 13 sekunder. Patrull 1 meddelade bara sekunder senare att de tre poliserna i patrullen har avlossat skott och träffat den person som senare visade sig vara Eric Torell. Han hade när han sköts till döds bara en leksakspistol med sig.

Oklart vem som lämnade felaktig information

Under utredningen har försök gjorts för att fastslå vem av poliserna som uttalade sig felaktigt om att patrullen blev beskjuten.

I förhör berättar en polis i patrull 2 att han tror det är han som har sagt att de blev beskjutna, men det har inte kunnat slås fast. Det är också oklart vad som fick polisen i fråga att säga ”vi blir beskjutna”, enligt de dokument som Metro tagit del av.

Ingen polis i patrull 2 åtalades. Däremot har tre andra poliser, varav två avlossade skott mot Eric Torell, åtalats. Två poliser står åtalade för tjänstefel, och en polis för vållande till annans död.

Metro har sökt den polis som kan ha uttalat den felaktiga informationen om beskjutning och åklagaren i fallet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset