Skribenten Alex Schulman berättade i en krönika om att han känt sig kränkt efter att ha blivit bortkörd av en polisman i Åre. Nu svarar polismannen: ”Det finns ingen substans. Lättkränkthet är Sveriges nya folksjukdom.”

TT / Privat

Polismannen Tomas Hägg beskriver Alex Schulmans krönika om händelsen i Åre som "löjlig i grunden".

På söndagsmorgonen publicerades en krönika i Aftonbladet av skribenten Alex Schulman. Den handlar om hur han i sin bil blev bortkörd av en polisman i Åre när han väntade på sin fru. Bilen stod parkerad på en plats med stoppförbud och polisen sa till honom att han måste flytta på sig.

Efter det skriver Schulman i krönikan: ”Hörru! Gatan var helt jävla tom! Stick i väg och leta efter riktiga brottslingar i stället!”

Texten har blivit väldigt uppmärksammad och Alex Schulman säger till Metro att många har tolkat den fel.

– Den är väldigt självironisk, jag beskriver att jag är fånig. Jag är lika kritisk mot min egen kränkthet som att en polisman stannar mig. Jag ville helst skriva en text som är självkritisk om hur lättkränkt och fånig jag är.

►LÄS MER: "Schulmans pappakritik osar folkförakt"

Han beskriver texten som ett sätt att driva med bilden av den vita kränkta mannen – även om det är han själv.

– På många sätt så är jag den vita kränkta mannen. Det var intressant att skriva om det så, säger Schulman. 

Polismannen Tomas Hägg scrollade igenom sitt Facebookflöde på morgonen och såg krönikan. Han förstod i samma stund som han läste rubriken att den handlade om honom.

– Min tanke är att hans krönika känns löjlig i grunden. Det är för därför jag avslutade mitt inlägg på samma vis, säger Tomas Hägg till Metro.

Han skrev själv ett svar på Schulmans krönika på sin Facebooksida. Där avslutar han med: "Hur jag ska ta mig vidare? Läppen darrar och jag hade svårt att göra frukostmackan... jag känner mig kränkt! Jag har ju inte ens fyllt 32år!!!"

– Syftet var att belysa grundproblemet och att det är ett ickeproblem. Jag citerar en gammal lärare: lättkränkthet är Sveriges nya folksjukdom. Sen har han väl en tendens till att skapa rubriker, säger Tomas Hägg och beskriver inlägget som "utan substans".

– På det stora hela så rinner det här av mig som vatten på en gås. Det som var grejen var att han gjorde en grej av det.

Alex Schulman säger till Metro att han har fått ta emot många reaktioner på krönikan via mejl.

Vad säger du om att polismannen beskriver din text som "löjlig"?

– Det är en löjlig text, den beskriver mig som en fånig och lättkränkt vit man. Han verkar ta det med ro och det gör verkligen jag också. Men andra har varit väldigt upprörda, säger Alex Schulman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset