Polisen har 334 namn på misstänkta fentanylköpare runt om i Sverige. Hittills har de slagit till mot hälften av dessa – vilket har resulterat i över 100 förundersökningar.

De senaste åren har fentanyl och olika varianter av det orsakat hundratals dödsfall. Polisen har den senaste tiden genomfört en nationell insats mot fentanylhandeln.

I samband med utredningar mot misstänkta nätförsäljare har de kommit över kundlistor, som Metro har berättat om tidigare.

Listorna har sedan skickats ut till de olika polisregionerna – för att polisen ska kunna göra ”hembesök” hos misstänkta köpare.

LÄS MER: Fentanyldöden: 349 dödsfall på tre år kopplas till preparatet

Enligt statistik från polisens nationella operativa avdelning, NOA, som Metro har tagit del av har 334 köpare identifierats runt om i landet. Hittills har polisen gjort ”någon typ av insats” mot 174 av dessa. Ofta handlar det om så kallade ”hembesök”.

Det har resulterat i 104 inledda förundersökningar. Bland annat misstänks 52 personer för narkotikabrott genom eget bruk.

Flest misstänkta köpare identifierades i region Väst där polisen har gjort en insats mot alla utom två.

LÄS MER: Bröderna ska ha sålt droger via nätet – misstänks ha orsakat flera dödsfall

Polisens insats mot fentanylköpare

Just nu pågår förundersökningar mot flera personer som ska ha sålt fentanylpreparat via olika sajter. I samband med detta har polisen identifierat köpare av drogerna. Statistiken nedan visar antalet köpare per region, i hur många fall polisen gjort ”någon typ av insats” och hur många inledda förundersökningar detta resulterat i.

Region Bergslagen: 32 köpare, 5 insatser, 3 förundersökningar.
Region Mitt: 25 köpare, 4 insatser, 2 förundersökningar.
Region Nord: 55 köpare, 41 insatser, 25 förundersökningar.
Region Stockholm: 57 köpare, 19 insatser, 7 förundersökningar.
Region Syd: 57 köpare, 32 insatser, 7 förundersökningar.
Region Väst: 61 köpare, 59 insatser, 47 förundersökningar.
Region Öst: 47 köpare, 14 insatser, 13 förundersökningar.

Totalt Sverige: 334 köpare, 174 insatser, 104 förundersökningar.

Källa: Nationella operativa avdelningen, NOA

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset