Stöldmärk dyra jackor, rekommenderar polisen.
Stöldmärk dyra jackor, rekommenderar polisen.

När vädret blir kallare ökar även antalet stölder och rån av jackor. Nu uppmanar polisen till att stöldmärka en dyr vinterjacka, mobiltelefon och dator.

Polisen varnar på sin hemsida för stölder av dyra märkesjackor som Canada Goose, Moncler, Hermes och Pyrenex. Jackor som kan kosta uppemot 10 000 kronor.

– De där jackorna är inte gratis utan kostar som en sämre begagnad bil. De stjäls i butiker, omklädningsrum i skolor och man kan till och med bli rånad på dem. Det handlar ofta om andra ungdomar. Några av dem kan till och med ha en missbruksproblematik. Det finns en del som gör det för att bekosta missbruket, säger Mats Eriksson, presstalesman vid polisen i Stockholms län.

LÄS MER: Polisen varnar för dejtingrån på appen Grindr

”Kan vara vaksam”

Han uppmanar till vaksamhet.

– Unga människor i dag tror ofta väldigt gott om alla och det ska man fortsätta att göra men kan ändå vara vaksam. Man behöver inte lägga ifrån sig datorn, dyra jackan eller telefonen i ett omklädningsrum i skolan eller på en bänk utanför klassrummet.

LÄS MER: Rånare greps tre gånger – under loppet av tre dagar

Polisens tips: Använd märk-dna

För att förebygga brott och binda misstänkta till brott uppmanar polisen att man använder märk-dna på sina attraktiva tillhörigheter. Märk-dna är en syntetiskt framställt dna. Vätskan är osynlig men identifierbar med ultraviolett ljus. Samtliga ”målade” polisbilar i Stockholm har utrustats med UV-lampor som används för att hitta dna-märkt stöldgods.

Eftersom varje märkning är unik kan den spåras. Märkningen håller minst fem år på föremål.

– Det kan verka brottsförebyggande. Det är gräsligt att man ska behöva märka saker överhuvudtaget och inte kan få ha sina egna saker i fred, men så är det ju tyvärr inte alltid, säger Mats Eriksson.

LÄS MER: Rånare attackerade 9 kvinnor – på 12 timmar

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset