Var inte för godtrogen mot främmande människor.
Var inte för godtrogen mot främmande människor.

Allt fler äldre människor utsätts för stölder i sitt hem i Stockholm. Nu uppmanar polisen de äldre att vara försiktiga. ”Stäng hellre ute någon om du är osäker”, säger Mats Eriksson, Stockholmspolisen.

Bedragarna använder sig av flera olika varianter för att lura äldre människor. De börjar med att plinga på dörren – för att sedan ljuga om vem de är för att bli insläppta.

– De kan till exempel utge sig för att vara utskickade av fastighetsskötaren för att kolla vattenmätaren eller för att vara ett blombud. Uppfinningsrikedomen är stor men avsikten är densamma - att stjäla kontanter, smycken, bankkort med mera, säger Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen.

Nu vill polisen uppmana äldre människor att vara extra vaksamma. Mats Eriksson menar att det är bättre att stänga ut någon än att släppa in om du är osäker.

– Och om någon utger sig för att vara skickad från fastighetsskötaren ska du ringa upp värden och kolla om personen verkligen är skickad därifrån, säger han.

LÄS MER: Gästerna hade precis lämnat födelsedagsfesten – då slog rånarna till mot Aina, 90

Polisen vill ha hjälp med att sprida informationen och vill uppmana barn och barnbarn att prata med sina äldre anhöriga för att göra dem medvetna om riskerna.

– Ring till din mormor, morfar, farmor och farfar och berätta hur det ligger till. Säg till dem att det kanske inte alltid är bäst att vara godtrogen. Släpp inte in en främmande människa om du inte vem det är eller var personen kommer ifrån, säger Mats Eriksson.

LÄS MER: Äldre man bunden och rånad

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott