Polisen uppmanar alla som ska åka bort att vidta åtgärder för att göra det svårare för eventuella inbrottstjuvar.
Polisen uppmanar alla som ska åka bort att vidta åtgärder för att göra det svårare för eventuella inbrottstjuvar.

Precis som alla storhelger är påsken en högtid även för inbrottstjuvarna. Nu varnar polisen allmänheten och uppmanar till bättre förberedelser bland folk som reser bort. "Meddela din granne att du ska åka bort och be grannen titta till ditt hus eller lägenhet", säger Mats Lundén vid polisen.

I samband med att påskens långhelg infinner sig passar många på att åka bort till ett landställe eller till sin hemstad för att träffa släkt och vänner.

Men i samband med vårvärme och högtidsfirande följer även en mindre önskad bieffekt – ett ökat antal inbrott i hemmen.

LÄS MER: Tjuvarnas högtid är här – så skyddar du dig mot inbrott

Polisen: Skriv inte på sociala medier att du ska åka bort

Bortresta lägenhets- och husägare öppnar upp för inbrottstjuvar.

– Det som försvunnit vid bostadsinbrott har varit smycken och kontanter företrädesvis, säger Mats Lundén vid polisens brottssamordning i region nord, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Polisens varning inför allhelgonahelgen – tjuvar söker sig till kyrkogården

Enligt polisen finns det ett flertal åtgärder man själv kan vidta för att åtminstone försvåra för inbrottstjuvens arbete. Det handlar bland annat om att lura tjuven att man är hemma, genom att ha lampor tända långt in på kvällen med hjälp av en timer.

– Och det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen eller veckan, säger Mats Lundén.

Få bostadsinbrott klaras upp

Vid inbrott i hus menar polisen att det vanligaste tillvägagångssättet är att inbrottstjuvarna tar sig in via fönster på baksidan, ofta i anslutning till en balkong eller liknande. I regel försöker tjuvarna få med sig saker som man snabbt kan få med sig, medan större föremål lämnas kvar.

Inbrottsfallen är generellt svåra att lösa för polisen. 2017 så anmäldes exempelvis 22 600 bostadsinbrott i Sverige – endast 3 procent av dessa klarades upp.

Polisens tips: Så skyddar du dig mot inbrott

  • Lås alltid ytterdörren, även när du är hemma. En olåst dörr kan leda till att tjuven kommer åt handväskor, plånböcker, nycklar och annat som ofta finns nära ytterdörren.
  • Var försiktig med vem du släpper in. Äldre blir ibland utsatta av falska myndighetspersoner som ber om att få komma in i bostaden. Be om legitimation.
  • Inbrottsrisken är större på tomter med skyddad insyn. Undvik därför att ha skrymmande växter nära altandörr och fönster. Förstärk också belysning runt huset.
  • Om du ska resa bort – meddela grannar om att du ska vara bortrest. Be någon ta hand om post så att brevlådan inte blir överfull, och därmed signalerar att ingen varit hemma på ett tag. Ha timer på lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter. Undvik att berätta på telefonsvarare eller i sociala medier att du är bortrest.
  • Den som bor i hus bör, vintertid och i händelse av snö, be någon att skotta eller göra fotspår vid huset för att skapa sken av att någon är hemma.
  • Be grannen att slänga sopor i din soptunna samt parkera sin bil på din uppfart någon gång, då och då.

Källa: Polisen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset