Det är förbjudet att använda engångsgrillar på vissa ställen i landet. På bilden (t.v.) syns en brand vid Vrinneviskogen i Norrköpings kommun. Foto: IBL/TT.
Det är förbjudet att använda engångsgrillar på vissa ställen i landet. På bilden (t.v.) syns en brand vid Vrinneviskogen i Norrköpings kommun. Foto: IBL/TT.

Räddningstjänst och polis runt om i landet vädjar nu till allmänheten att följa eldningsförbuden. "I nuläget ska man ställa sig frågan om det verkligen är nödvändigt att grilla," säger polisen i Värmland.

Under måndagen brann det på många platser i Sverige. Samtidigt som skogsbränderna rasar är sommaren högsäsong för grillning.

Det kan vara svårt att veta vad som gäller under ett eldningsförbud. Reglerna är nämligen olika i olika delar av landet.

Att grilla är sällan totalförbjudet. Men på de flesta ställen i landet får man just nu inte ”använda öppen låga” ens på iordningsställda grillplatser i skog och mark. På vissa platser får man bara grilla i sin trädgård eller på bostadsrättsföreningens tomt. Engångsgrillar är tillåtet i en del delar av landet men inte i alla.

Man får helt enkelt själv försöka ta reda på vad som gäller via sin kommuns eller länsstyrelses hemsida eller deras sociala medier.

LÄS MER: Se Andreas dramatiska bilder från brandzonen

”Det är snustorrt”

Men oavsett hur reglerna ser ut där du bor gäller det att vara extra försiktig just nu och kanske till och med göra mer än vad eldningsförbudet kräver, det påminner både polis och räddningstjänst om i sociala medier.

I Värmland går polisens presstalesman Tommy Lindh så långt som att säga att man kanske ska fundera på om man ens måste grilla.

– I nuläget ska man ställa sig frågan om det verkligen är nödvändigt att grilla. Det är snustorrt och det räcker med så oerhört lite för att det ska börja brinna, säger han till NWT.

SOS Alarm vädjar nu till människor om att avstå från att grilla ute på de platser där det är eldningsförbud. Larmlinjen är hårt belastad just nu, skriver SOS Alarm i ett pressmeddelande. Toppen var i lördags förra veckan när nästan 13 000 samtal kom in. Det är jämförbart med de helger när flest larmsamtal brukar komma in på hela året, som exempelvis nyårshelgen.

Bryter mot ordningslagen om man grillar ändå

– Torkan har lett till en enorm mängd samtidiga bränder i skog och mark, vi får många samtal om en och samma brand till oss, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm i pressmeddelandet.

Den som eldar eller grillar på fel sätt, trots eldningsförbud, bryter mot ordningslagen. Uppstår brand gör man sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet.

LÄS MER: Larmet från brandzonerna: Snart slut på resurser

Några exempel från sociala medier på varningar om eldförbudet och grillning

Räddningstjänsten i Karlstadsregionen trycker på att man inte ska slänga fimpar hur som helst i naturen (skärmdump):

 

Stockholms brandförsvars inlägg har delats friskt på Facebook (skärmdump):

Södertörns brandförsvar har delat om ett inägg där ett pedagogiskt (och argt) barn hjälper till att sprida informationen (inbäddat inlägg):


LÄS MER: Italienska brandflyg kallas till Sverige: ”Allvarligt läge” 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset