Polisen uppmanar folk att sprida information om bedrägerierna till släkt och vänner.
Polisen uppmanar folk att sprida information om bedrägerierna till släkt och vänner.

Polisen har den senaste tiden fått in många anmälningar om bedragare som uppger att de kommer från ”din bank” – och försöker få dig att logga in med bank-id. Många äldre har blivit utsatta.

Privatpersoner blir uppringda av någon som uppger att de ringer från deras bank och vill kontrollera om de utsatts för bedrägerier. Du ombeds logga in med hjälp av ditt bank-id medan personen är kvar på tråden.

LÄS MER: Har du fått störig sms-reklam från casinosajter? Du är inte ensam

Men uppringaren har ett syfte – de vill åt dina pengar. Nu varnar polisen för bank-id-bedragarna efter att ha fått in många anmälningar den senaste tiden.

”Så här agerar inte bankerna. De kan på sin höjd ringa och fråga dig om du just nu befinner på en plats för att ditt kort används – men de ber dig inte logga in någonstans. Om du blir uppringd av ”din bank” och ombeds logga in någonstans – avsluta samtalet”, skriver polisens nationella bedrägerienhet på Facebook.

Får en bedragare tillgång till koden kan denna få full kontroll över ditt bankkonto och rensa hela ditt konto. Polisen uppmanar de som nås av inlägget att sprida det till släkt och vänner eftersom det är många äldre som blivit drabbade.

Metro har vid flera tillfällen tidigare rapporterat om bank-id-bedrägerier. Det kan, förutom telefonsamtal, handla om sms eller mail där du uppmanas verifiera ditt bank-id.

LÄS MER: Nej, Fabrizio Brambilla kommer inte hacka din Facebook

Så skyddar du dig

1. Lämna aldrig ut detaljerade uppgifter om dig själv på sociala medier, som till exempel bankkortsnummer eller koden till ditt Bank-id.

2. Kolla alltid så att sajten du ska logga in på är äkta. I webbadressfönstret i din webbläsare ska du alltid kolla efter ett i regel grönt hänglås när du befinner dig på en sida där känsliga uppgifter lagras, finns hänglåset betyder det att webbsidans identitet är verifierad och att du surfar säkert.

3. Kom ihåg att myndigheter aldrig ber dig att uppge ditt lösenord via mail eller SMS.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset