Polisen varnar för en fritagning av en högriskfånge.
Polisen varnar för en fritagning av en högriskfånge.

En högriskfånge planerar en väpnad fritagning, varnar polisen. I den misstänkta komplotten ingår personer som bedöms ha relationer till organiserad brottslighet med ”god tillgång till vapen”. ”Planerna bedöms långtgående och risken för våld bedöms som mycket hög”, enligt dokument.

Mannen är dömd till ett längre fängelsestraff för ett grovt brott, och är placerad på en anstalt med högsta säkerhetsklass.

I november beslutade Kriminalvården att mannen skulle placeras på anstaltens säkerhetsavdelning. Orsaken var bland annat uppgifter från polisen om att mannen har en relation till ett ”utländskt kriminellt nätverk”.

”Risken för våld bedöms som mycket hög”

I underlaget fanns även uppgifter om att mannen ”med hjälp från andra aktörer planerar en väpnad fritagning. De intagna som ingår i planeringen bedöms ha en relation till organiserad brottslighet och kriminella nätverk i Göteborg och Stockholm, med god tillgång till vapen och förmåga att bruka våld”, enligt dokument som Metro tagit del av.

LÄS MER: Kastellanoss rymning: Ansvarig lämnade transporten åt sitt öde

I ett annat dokument framgår att Kriminalvården fått in uppgifter om att ”för fritagningen utlovas hög ekonomisk ersättning”, att den är planerad att genomföras utanför högsäkerhetsfängelsets skalskydd och att ”risken för våld bedöms som mycket hög”.

Mannen själv har motsatt sig placeringen på anstaltens säkerhetsavdelning, och menar att han inte gjort upp några planer på att rymma.

Fortsatt risk för fritagning

”Vi kommenterar aldrig enskilda klienter enligt kriminalvårdssekretessen. Inte heller kommenterar vi detaljer i vårt underrättelse- och säkerhetsarbete”, skriver Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården, i ett mejl till Metro.

I ett färskt dokument framgår dock att mannen fortsatt ska sitta på en säkerhetsavdelning, och att bedömningen är att ”det föreligger en varaktig risk för rymning eller fritagning”.

LÄS MER: Kriminalvården inför mobilanvändning på anstalter

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset