Med hjälp av glasögonen kan poliserna identifiera ansikten ur en databas över misstänkta på nolltid.
Med hjälp av glasögonen kan poliserna identifiera ansikten ur en databas över misstänkta på nolltid.

Kinesiska poliser har utrustats med högteknologiska solglasögon, som sägs kunna känna igen ett förbrytaransikte på 100 millisekunder.

Enligt statlig kinesisk media ska de Robocop-liknande nymodigheterna användas för att ”förebygga säkerhetsrisker, jaga efterlysta och avslöja falska id-handlingar”, skriver Vice.

Just nu används de på prov av patrullerande poliser vid tågstationen i den växande megastaden Zhengzhou. Platsen är ett viktigt nav för enorma mängder människor som reser hem över det kinesiska nyåret. Nyår, som i år infaller den 16 februari, brukar beskrivas som den största folkvandringen på jorden.

Enligt polisen själv har man på fem dagar med hjälp av glasögonen identifierat sju personer personer misstänkta för människohandel och smitningsolyckor samt 26 personer med falska id-handlingar.

LÄS MER: Kina har stängt 13 000 nätsajter på tre år

Draget är det senaste i den kinesiska statens allt mer utbredda övervakning av sina medborgarna. I Kina sägs finnas omkring 170 miljoner övervakningskameror och ytterligare 400 miljoner väntas sättas upp innan år 2020, enligt Vice. Landet är också världsledande inom ansiktsigenkänning och analysteknik, och de nya glasögonen ger myndigheterna ytterligare insyn på platser dit kamerorna inte når.

Samtidigt varnar människorättsaktivister för att tekniken kan användas för att slå ner mot aktivister och oliktänkande.

– Ansiktsigenkänning i solglasögon kan så småningom göra övervakningsstaten Kina allestädes närvarande, säger William Nee, Kinasforskare vid Amnesty International till Vice.

LÄS MER: Polis: Tio gånger fler kameror behövs

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset