Två poliser och en civilperson har skjutits i Christiania i Köpenhamn. En misstänkt gärningsman är gripen.
Två poliser och en civilperson har skjutits i Christiania i Köpenhamn. En misstänkt gärningsman är gripen.

En 25-årig man som gripits för att ha sårat två poliser i Köpenhamn är tidigare dömd för ett grovt våldsbrott.En polis har livshotande skador och även den misstänkte gärningsmannen är svårt skadad efter att ha skjutits av polis när han greps.

Den misstänkte började skjuta då poliser försökte stoppa honom när han kom på cykel till Christiania vid 23-tiden på onsdagskvällen.

Polisen hade haft honom under uppsikt sedan tidigare och enligt polisen kom han för att samla in dagens omsättning från en haschbod. En polis sköts i huvudet, ytterligare en polis träffades i benet och en privatperson i låret.

Mannen är tidigare dömd för ett dråpförsök 2010.

På torsdagsmorgonen greps han i sitt hem i Tårnby och mycket tyder på att han då återigen försökte skjuta mot poliserna. På platsen hittades nämligen patronhylsor med samma kaliber som använts vid polisskjutningen i Christiania.

Upptrappning

Under natten har även 25-åringens lillebror gripits. Han är misstänkt för handel med minst 48 kilo hasch.

Händelseförloppet i Köpenhamn innebär ytterligare upptrappning i kampen mot haschhandeln i Christiania.

Sommaren har präglats av en rad polisingripanden på Christiania. Den 17 juni genomfördes en stor aktion på försäljningsstråket som kallas Pusher Street, där handeln med hasch pågått i åratal.

Poliserna använde motorsågar för att demolera haschbodarna, vilket bemöttes med stenkastning. Sedan offentliggjorde polisen bilder på misstänkta stenkastare, vilket skapade ytterligare vrede mot ordningsmakten.

Sympatier för IS

"Det är ett brutalt och hårt angrepp på oss alla", kommenterade Danmarks justitieminister Søren Pind på Twitter efter skotten mot poliserna.

Enligt ett polisuttalande uppges den misstänkte hysa sympatier för terrorrörelsen Islamiska staten (IS), rapporterar AFP.

"Han har uppenbarligen kopplingar till (den militanta islamistgruppen) Millatu Ibrahim och hyser sympatier för IS" skriver polisen men konstaterar att det inte finns några bevis för att sympatierna skulle ha med brottet att göra.

Jens N rgaard Larsen
En stor polisstyrka jagade gärningsmannen misstänkt för skottlossning i Christiania i Köpenhamn, där två poliser och en civilperson skadades.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset