Den 22 oktober högg en 21-årig man tre personer till döds på en skola i Trollhättan. Nu berättar poliserna om dagen. 
Den 22 oktober högg en 21-årig man tre personer till döds på en skola i Trollhättan. Nu berättar poliserna om dagen. 

De två poliser som var först på plats i skolan i Trollhättan berättar för första gången om hur de stoppade den maskerade mördaren. Och om mardrömmarna efteråt.

TT

I branschtidningen Svensk polis berättar de två poliserna som för första gången om vad de upplevde förmiddagen den 22 oktober 2015. Dagen då 21-årige Anton Lundin Petterson gick till en skola iförd mask och kappa och med kniv och svärd högg tre personer till döds.

Stefan och Anna hade precis druckit upp sitt kaffe när larmet gick. På väg till adressen inser de allvaret. Samtalen till 112 är så många att alla linjer lyser rött. De får veta att folk ligger blödande på golvet och att någon springer runt med svärd.

– Nu är det allvar. Det här är pågående dödligt våld, säger Stefan till sin kollega.

”Det är det här vi har tränat inför. I dag kommer jag troligen behöva skjuta någon”, tänker Anna, enligt tidningen.

►LÄS MER: Skolattacken i Trollhättan

När de kommer fram till skolan ser de en skadad man ligga på gräsmattan och personer omkring pekar förtvivlat in mot skolan. Anna och Stefan drar sina pistoler och springer in.

Där möts de av två till skadade, det är elevassistenten Lavin, 20, och eleven Ahmed, 15. När de tittar upp ser de honom. På loftgången ovanför marscherar en maskerad man med svärd. De springer upp och skriker ”Polis” Släpp svärdet!”

Han vänder sig mot dem och möter deras blickar, höjer svärdet och går mot dem.

Både Anna och Stefan skjuter.

Precis innan Anna avlossar sitt vapen hinner hon tänka ”Men gud, det är ju en ung kille”, skriver tidningen.

– Anton Lundin Pettersson hade fortsatt döda om han inte blivit stoppad, säger Anna när Svensk polis träffar henne månader efter händelsen.

Från den skjutne mannens mobil hörs en låt av ett metalband. Det tjuter i Stefans öra. Tiden står stilla.

Poliserna tar bort mannens mask och möts av ett vitmålat ansikte med svart målat runt ögonen. Till en början ber han om hjälp, men när poliserna försöker ge hjärt-lungräddning gör han motstånd.

►LÄS MER:  Så hyllas polisen efter insatsen vid skolattacken: ”Räddade liv”

Förmiddag har blivit till eftermiddag och Stefan och Anna har blivit avlösta, förhörda och fått stödsamtal. Hemma hos Anna firas sonens födelsedag, med en Star Wars-present som hon ställer undan så fort sonen somnat, den påminner om masken.

Det tog inte lång tid innan båda poliserna var tillbaka i tjänst. En internutredning om poliserna hade gjort något fel lades ner.

Nu är det minnena som är kvar. Varje natt spelades scenerna från skolan upp i dras huvuden.

– Jag kommer aldrig glömma den svårt skadade eleven Ahmeds blick när han låg där på golvet utan att jag kunde göra något mer för honom. Det kommer jag bära med mig resten av livet, säger Stefan.

Anna och Stefan heter egentligen något annat.

►LÄS MER: Debatt:  Skit i musiksmaken – mördaren var terrorist

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset