Jesper Nilsson var på väg hem från jobbet när han såg två civilklädda poliser ingripa mot två tonåringar vid Hornstulls tunnelbanestation.

När han filmade händelsen med sin mobiltelefon hotade polismännen med att gripa honom om att han inte raderade filmen på plats.
Jesper lyckades trots det återskapa filen och lade ut materialet på sin blogg och gjorde även en polisanmälan.

På onsdagen ställdes de två polismännen inför rätta i Stockholms tingsrätt åtalade för ofredande, olaga tvång och egenmäktigt förfarande, alternativt tjänstefel.
– Det känns skönt. Det har gått ett år och jag hoppas få et slut på det här nu, säger Jesper Nilsson till Metro.

Filmen, som spelades upp i den fullsatta rättssalen, utgör nu åklagarens viktigaste bevisning i målet. Den visar hur polismännen beskyller Jesper Nilsson för att vara narkotikapåverkad och tillskriver honom symptom som bland annat muntorrhet.

Därefter hotar de med att ta med honom till polisstationen för ett drogtest.
– Det var väldigt hotfullt. Hela tiden kändes det som om resonemanget var att hitta på olika brott som de påstod att jag begått, berättar Jesper under rättegången.
– Trots att jag visste att det var poliser var jag rädd. Det kändes som om jag befann mig i en utpressningssituation, säger han.

Jesper berättar för Metro att stödet varit stort och att han tycker det är viktigt att det som hänt uppmärksammas.
– För mångas skull är det viktigt att de här frågorna diskuteras och tas på allvar, säger han.
–  Efter att jag skrev om det här på min blogg har hundratals personer mejlat och kontaktat mig och berättat liknande historier där de blivit orättvist behandlade på olika vis. Så ur det perspektivet känns det väldigt viktigt att det här kommer fram, men personligen känns det inte så viktigt.

De båda polismännen nekar till brott.
Rättegången avslutas på fredag.

Analys: Den äldre polisen drivande

Åklagarens trumfkort är den videoinspelning som visar vad som hände när poliserna ingrep mot Jesper Nilsson. Polisernas advokater gör nu allt för att visa att videosnutten är ryckt ur sitt sammanhang och att det som inte finns med på bandet är avgörande för helhetsbilden.

Samtidigt står det alltmer klart att det var den äldre av poliserna som var drivande. Det är också han som hörs på bandet. Han hävdar att Jesper Nilsson ofredade honom och kollegan genom att ta bilder på dem som skulle läggas ut på internet. Han säger sig dock vara väl medveten om att det är lagligt att fotografera på allmän plats.

Stefan Wahlberg, Metros rättsexpert

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset